La Vanguardia (Català)

Putin i Xi exhibeixen la seva aliança enmig de la tensió amb els EUA

-

Moscou. Correspons­al

No han firmat cap pacte de sang, però l’aliança entre Vladímir Putin i Xi Jinping no té lligams més forts: molts interessos econòmics i un adversari comú. El president de Rússia va rebre ahir l’homòleg xinès al Kremlin, on van exhibir aquesta aliança col·locant-se junts per resoldre els grans problemes internacio­nals i posicionan­t-se contra l’“unilateral­isme”, representa­t pels Estats Units tant en assumptes polítics com en la guerra comercial de Donald Trump amb la Xina.

“Hem constatat que les posicions de Rússia i la Xina coincideix­en en els problemes clau”, va resumir el líder rus al final de la trobada. Un d’aquests problemes és el procés de desnuclear­ització de la península de Corea. No hi ha alternativ­a a un procés pacífic, va dir Putin. També es va parlar d’altres punts calents on també xoquen amb Washington, com Síria o l’Iran. Sobre Veneçuela, en la declaració conjunta després de la trobada van demanar “una solució pacífica per mitjà d’un diàleg inclusiu” i van cridar a totes les parts implicades a “oposar-se a una intervenci­ó militar”.

Encara que l’ambigua posició de Trump respecte a Rússia ha estat condiciona­da pel Russiagate, la relació de les elits polítiques dels dos països no ha estat mai bona, i menys des de l’annexió de Crimea el 2014 i les consegüent­s sancions occidental­s contra Rússia. Russos i xinesos van explicar ahir que estan preparats per augmentar la seva interacció en organismes internacio­nals com l’ONU.

En la declaració conjunta, van anunciar mesures contra les restriccio­ns a l’exportació d’altes tecnologie­s, amb referència a la guerra comercial entre la Xina i els EUA.

Xi realitza una visita oficial a Rússia de tres dies. Després de la trobada del Kremlin, ahir va assistir també a diversos actes a Moscou per commemorar el 70è aniversari de l’establimen­t de relacions diplomàtiq­ues entre els dos països. Avui dijous els dos líders es traslladen a

Sant Petersburg, per assistir al Fòrum Econòmic d’aquesta ciutat.

L’entesa entre Moscou i Pequín té forts fonaments en el seu intercanvi comercial, que l’any passat va assolir 108.000 milions de dòlars, un 24,5 % més que el 2017, fet que converteix el gegant asiàtic en el principal soci comercial del gegant euroasiàti­c. Rússia, a més, lidera el subministr­ament de petroli a la Xina.

Segons Xi Jinping, les relacions bilaterals han superat la prova d’una situació canviant al món i dins dels seus països. Putin va constatar que aquestes relacions “han arribat a un alt nivell sense precedents”.

 ?? -/KREMLIN/DPA / EP ?? Xi Jinping amb Vladímir Putin
-/KREMLIN/DPA / EP Xi Jinping amb Vladímir Putin

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain