La Vanguardia (Català)

“Ha estat un temps prestat”

Els superviven­ts dels Estats Units del dia D honren els camarades caiguts

- EUSEBIO VAL Colleville-sur-Mer. Correspons­al

Bill Galbraith, de 95 anys, ho repeteix amb convicció: “Després de Normandia, tot el temps ha estat prestat. No vaig creure que en sortís amb vida”. Aquest paracaigud­ista del dia D va passar gairebé tres anys en un hospital d’Edimburg recuperant­se de les greus ferides a una cama. A la capital escocesa va conèixer la futura esposa, amb qui va criar deu fills a Pasadena (Califòrnia).

–Què va pensar en les hores prèvies al salt sobre França?

–Vaig resar perquè Déu em perdonés pels meus pecats i pel que hagués de fer a la guerra.

Altres paracaigud­istes van tenir menys sort. Alguns van caure sobre el mar, per error, i es van ofegar. La missió de Georges Ciampa era recollir els cadàvers i preparar-los per a la sepultura. “Utilitzàve­m els mateixos paracaigud­es com a mortalla”, afirma Ciampa, un altre dels

participan­ts en una emotiva cerimònia d’homenatge als caiguts al cementiri americà de Colleville­sur-Mer (gairebé 10.000 tombes), sobre Omaha Beach, la platja més sagnant del desembarca­ment.

Ciampa, que està a punt de complir 94 anys, insisteix que el treball d’enterramor­ts era dels pitjors. “Ningú no volia fer-ho”, recorda. Aquest veterà d’ascendènci­a italiana es qualifica de “preocupat pel meu país”, a causa de la profunda divisió entre demòcrates i republican­s. Votant convençut de Trump, creu que l’actual president “veu els problemes amb pragmatism­e” i té un temperamen­t semblant al del llegendari general George S. Patton. “La nostra economia va millor que mai –agrega–. Hi ha més negres treballant que mai, més dones treballant que mai”.

Jack Gutman, resident a Annaheim, a prop de Los Angeles, no pot reprimir les llàgrimes. A ell li ha tocat portar les flors a l’ofrena. “A molts dels que són aquí, els vaig veure morir”, xiuxiueja, girant la vista cap al mar de creus de marbre blanc. Gutman, de 93 anys, era infermer el 6 de juny del 1944. Després de la campanya de Normandia va gaudir d’un mes de permís a Nova York i després el van embarcar cap al Pacífic. “Soc dels pocs que van lluitar als dos teatres d’operacions”, destaca. Gutman va estar a la batalla d’Okinawa, que va ser una altra carnisseri­a. “Els japonesos disparaven a propòsit contra el personal mèdic, amb els cascos vermells, per baixar-nos la moral”, rememora.

Gutman no havia tornat mai a Normandia. Malgrat treballar com a humorista en sales de festa, el patiment el tenallava. Durant 66 anys va rebre teràpia per estrès posttraumà­tic i va arribar a escriure un llibre sobre l’experiènci­a. “Encara em pregunto per què vaig tenir jo sort i per què d’altres van morir –admet Gutman –. Potser la resposta està en què havia de tenir els meus tres fabulosos fills, cinc nets i dos besnets”.

Tampoc no havia tornat mai a Normandia Jake Larson, que va deixar la granja familiar a Minnesota –trenta vaques munyides a mà, sense aigua corrent ni electricit­at a la casa– per anar a la guerra. Amb 96 anys i en cadira de rodes, encara que molt animat i xerraire, se sent desconcert­at per la rebuda i per tanta premsa al seu voltant. “Soc l’home més afortunat del món! –exclama–. No vaig pensar mai que tornaria”.

Al demanar-li una anècdota feliç de la guerra, Larson no ho dubta: “Quan estàvem prenent Saint-Lô, a un granger se li va escapar una truja i ens va demanar ajuda. Imagini’s, quatre soldats americans perseguint una truja, ha, ha”.

“Fèiem servir els paracaigud­es com a mortalla”, rememora George Ciampa, que recollia cadàvers

 ?? SEAN KILPATRICK / AP ?? Pensar en el dia D Un veterà del desembarca­ment tanca els ulls durant l’acte que es va celebrar ahir a Portsmouth, al Regne Unit. El dia D és aquests dies motiu de reflexió i record d’experiènci­es personals
SEAN KILPATRICK / AP Pensar en el dia D Un veterà del desembarca­ment tanca els ulls durant l’acte que es va celebrar ahir a Portsmouth, al Regne Unit. El dia D és aquests dies motiu de reflexió i record d’experiènci­es personals

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain