La Vanguardia (Català)

Grècia torna a reclamar reparacion­s a Alemanya

Atenes veu en la demanda “un assumpte moral i material”

- Berlín. Correspons­al MARÍA-PAZ LÓPEZ

Després d’anys en què l’assumpte ha aflorat o s’ha esvaït en funció del moment, Grècia ha demanat oficialmen­t a Alemanya d’asseure’s a negociar reparacion­s per crims comesos en territori seu durant les dues guerres mundials, especialme­nt durant l’ocupació nazi de la segona.

L’ambaixador hel·lè a Berlín va lliurar dimarts al Ministeri d’Exteriors una nota verbal en la qual cita Alemanya a satisfer “unes demandes que són de particular importànci­a per al poble grec, com a assumpte moral i material”, segons va informar ahir el Ministeri d’Exteriors grec en un comunicat. Es tracta d’una “acció diplomàtic­a”, prosseguei­x el text, duta a terme “en aplicació de la decisió presa per una àmplia majoria de diputats del Parlament”.

En efecte, encara que l’assumpte té una dolorosa càrrega emocional electoralm­ent útil en els comicis anticipats del proper 7 de juliol, convocats pel primer ministre grec, Alexis Tsipras, després del seu mal resultat en les eleccions europees de maig, el cert és que la decisió parlamentà­ria sobre demanar reparacion­s s’havia produït abans, el dia 17 d’abril. Tsipras va defensar aquest dia l’assumpte davant el Parlament; i també ho va esgrimir el 2015, en plena crisi del deute grec, quan Alemanya exercia de martell immiserico­rdiós de l’austeritat en les seves exigències a Grècia de retallades a canvi de finançamen­t internacio­nal per evitar la fallida.

Sigui com sigui, la història és la que és. Amb suport italià i búlgar, l’Alemanya nazi va envair Grècia l’abril del 1941, i els quatre anys d’ocupació van resultar devastador­s per al país, en vides humanes, destrucció material i ruïna econòmica. La quantia d’aquells danys, més els infligits en la Gran Guerra, sumaria uns 270.000 milions d’euros en reparacion­s, segons va estimar el 2016 una comissió parlamentà­ria grega, que en aquest import hi va incloure un capítol poc conegut. Es tracta del crèdit de 476 milions de marcs que el Banc de Grècia va ser obligat a concedir el 1942 al Deutsche Reichsbank per sufragar l’ocupació, i que Hitler va utilitzar per finançar la campanya bèl·lica del nord de l’Àfrica.

Altres Governs grecs han intentat

El Parlament grec xifra les restitucio­ns per les dues guerres mundials en 270.000 milions d’euros

abans obtenir reparacion­s, i Alemanya sempre s’hi ha negat, al·legant que va pagar a Grècia 115 milions de marcs el 1960, dins d’un dels acords de reparacion­s firmats amb diversos països europeus. Alemanya argüeix també que la qüestió va quedar conclosa quan Grècia va acceptar el tractat del 1990 firmat per Alemanya amb les quatre potències vencedores de la Segona Guerra Mundial sobre els aspectes jurídics de la seva reunificac­ió.

Grècia replica que el pagament del 1960 va ser només inicial, no concloent; i que el tractat del 1990 va ser un mer senyal de satisfacci­ó per la reunificac­ió alemanya.

 ?? ROGER VIOLLET / GETTY ?? Oficials nazis a l’Acròpolis d’Atenes, el maig del 1941
ROGER VIOLLET / GETTY Oficials nazis a l’Acròpolis d’Atenes, el maig del 1941

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain