La Vanguardia (Català)

Almenys deu morts en un nou assalt de l’Estat Islàmic al Sinaí

- Istanbul. Correspons­al JORDI JOAN BAÑOS

Un atemptat gihadista en un control policial al nord del Sinaí es va saldar ahir amb catorze agents morts, segons fonts de seguretat consultade­s per Efe. Altres agències rebaixen aquesta xifra fins a deu, mentre que les autoritats egípcies només en reconeixen vuit, mentre que eleven fins a cinc el nombre de terroriste­s morts. Tots ells serien membres de Vilayat Sinai, organitzac­ió que va prestar fidelitat a l’Estat Islàmic (EI) en l’apogeu del califat.

Els terroriste­s haurien aconseguit fer-se forts en un vehicle blindat sostret a l’oest de la localitat mediterràn­ia d’Al-Arix i van fugir en direcció al desert, abans de ser abatuts des de l’aire.

En el passat, el Caire ha delegat de vegades el bombardeig d’aquests gihadistes en la Força Aèria Israeliana.

La situació a la península del Sinaí va fer que Human Rights Watch (HRW) acusés la setmana passada el règim egipci de “crims de guerra”. Segons l’entitat humanitàri­a, durant l’estat excepció dels últims cinc anys, que impedeix l’accés a periodiste­s, hi haurien mort unes cinc mil persones. HRW també critica el recurs a paramilita­rs –tres dels quals van resultar ferits en l’assalt d’ahir– reclutats entre delinqüent­s. Una cosa que enfonsa l’abisme entre la majoria beduïna de la península i la resta d’Egipte.

Al-Arix està només a quarantaci­nc quilòmetre­s de Gaza, bloquejada per Israel des del 2007 i caldo de cultiu de tota mena de tràfics. Un dels últims dirigents gihadistes al Sinaí, abatut l’any passat, era palestí.

Allà, al costat d’intercanvi­s il·legalitzat­s, s’espavila amb similar secretisme el comerç de gas entre Israel i Egipte. Mentre el Caire i Tel-Aviv s’intercanvi­en el paper d’exportador o importador, els seus gasoductes són presa favorita dels sabotatges d’aquests gihadistes, que al llarg de l’última dècada també han aconseguit atemptar dins de les fronteres israelians en més d’una ocasió.

L’atemptat d’ahir ha estat reivindica­t per l’EI, que va causar tres-cents morts fa dos anys en una mesquita sufí propera. Aquella va ser la segona pitjor matança d’Egipte, després de la perpetrada per Al-Sissi el 2013 al desallotja­r la plaça Rabaa, el Tiananmen cairota.

 ??  ?? FONT: Google Earth
LV
FONT: Google Earth LV

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain