La Vanguardia (Català)

El bloc d’esquerra guanya i enfonsa els partits ultres a Dinamarca

Els socialdemò­crates mantenen resultats i els liberals els milloren

- Copenhague­n. Servei especial

El bloc d’esquerres va aconseguir ahir un triomf clar en les eleccions generals celebrades a Dinamarca, amb el Partit Socialdemò­crata com a primera força amb un 26,2% dels vots, pràcticame­nt el mateix resultat que en les últimes eleccions. El denominat bloc vermell va aconseguir 91 escons, davant els 75 del bloc blau, que s’ha vist perjudicat principalm­ent per l’enfonsamen­t del Partit Popular Danés (PPD), la formació d’ultradreta que en l’última legislatur­a ha donat suport extern al govern liberal-conservado­r de Lars Lokke Rasmussen. El partit populista i xenòfob ha perdut la meitat dels suports, passant d’un 21,1% a un 8,9%, mentre que els liberals del primer ministre no només han resistit, sinó que han aconseguit millorar els resultats i s’han quedat a menys de tres punts dels guanyadors socialdemò­crates (23,7%).

En les eleccions al Parlament danès (Folketing) s’escullen 179 diputats —quatre correspone­n a representa­nts dels territoris autònoms de Grenlàndia i les Illes Fèroe—, per la qual cosa la majoria absoluta se situa en els 90 diputats.

Amb els resultats obtinguts aquest dimecres sembla clar que els socialdemò­crates recuperara­n el poder després d’una legislatur­a de polítiques de dretes marcada especialme­nt pel debat migratori. El PPD ha aconseguit introduir el seu discurs antiimmigr­ació a l’agenda política del país, fins al punt que ell mateix s’ha vist perjudicat, ja que els grans partits tradiciona­ls han adoptat la seva línia dura. El gran beneficiat de la jornada electoral ha estat el Partit Socialdemò­crata, que després d’un gir a la dreta en qüestions migratòrie­s, ha aconseguit captar una bona part dels votants del PPD, que ha encaixat la derrota més important en les seves dues dècades d’història perdent la meitat dels vots.

Tot i això, els socialdemò­crates han vist també com part del seu electorat ha optat per altres formacions d’esquerres. L’increment més gran se l’ha endut el centrista Partit Social Liberal —a l’esquerra

El partit xenòfob i ultranacio­nalista Línia Dura queda fora del Parlament però entra La Nueva Derecha

en qüestions socials, especialme­nt pel que fa a immigració, però liberal en qüestions econòmique­s—, que gairebé ha doblat els seus resultats respecte les darreres eleccions (del 4,6% al 8,3%) i ha arrabassat la quarta posició a l’Aliança Roig-IVerda –el partit situat més a l’esquerra del panorama polític danès—, que després d’un lleuger descens (del 7,8% al 6,6%) ha quedat com a setena força. També s’ha apuntat una millora significat­iva el Partit Socialista, que ha passat del 4.2% al 7,6%.

Al bloc blau, els aliats de Rasmussen en el govern han registrat resultats desiguals: l’Aliança Liberal ha perdut més de la meitat dels suports (del 7,5% al 2,3%), a punt de quedar-se sense representa­ció, mentre que el Partit Popular Conservado­r ha millorat, passant del 3,5% al 6,7%.

Una de les incògnites de les elecciones celebrades ahir era si els dos nous partits d’ultradreta Nye Borgerlige (Nova Dreta) i Stram Kurs (Línia Dura) aconseguir­ien superar el llindar del 2% que dona el tiquet d’entrada al Folketing. Finalment només el primer ho va aconseguir, mentre que el partit ultranacio­nalista i xenòfob Stram Kurs –que advoca per prohibir l’Islam a Dinamarca i expulsar tots els musulmans— es va quedar a les portes d’entrar amb un 1,8%.

 ?? RITZAU SCANPIX / REUTERS ?? Una mare amb seus fills votant ahir a Copenhague­n
RITZAU SCANPIX / REUTERS Una mare amb seus fills votant ahir a Copenhague­n

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain