La Vanguardia (Català)

Viatge al centre

- Enric Juliana

Al vestíbul de la seu central de PSOE al carrer Ferraz de Madrid hi ha un bust de Pablo Iglesias, fundador del partit l’any 1879. Ben a prop d’aquest bust la direcció socialista hi hauria de posar unes petites plaques amb els noms de les persones que van contribuir més al triomf de la moció de censura a Mariano Rajoy.

Fem memòria. Fa poc més d’un any, Ciutadans fregava el 30% a les enquestes. Albert Rivera ja era presentat per les revistes mensuals de moda com el futur president del govern espanyol, mentre el PSOE tornava a empatar amb Podem per sota del 20%. La força de propulsió de les primàries socialiste­s semblava esgotada després dels esdevenime­nts de Catalunya.

Amb importants suports mediàtics, l’estratègia de Rivera era la d’esperar una irreversib­le oxidació del Partit Popular, com a conseqüènc­ia de l’acumulació d’escàndols i de processos judicials. El primer sorpasso de Ciutadans al PP havia de ser a les eleccions andaluses i per això Rivera necessitav­a Inés Arrimadas en primer pla. Res de política fina a Catalunya. Acció-reacció. Batusses i molts telenotíci­es.

L’èxit de la moció de censura ho va alterar tot. Susana Díaz va avançar massa les eleccions andaluses i al desembre li va sortir el ciri trencat de Vox. De Sevilla saltem ràpidament a la plaça Colón de Madrid, al febrer. I a finals d’abril va passar el que va passar.

Noms per a les plaques de Ferraz. Marta Pascal Capdevila, que va ajudar a convèncer al PNB i va neutralitz­ar Carles Puigdemont. Pablo Iglesias Turrión, que va fer tàndem amb Pascal. Ella volia obrir un nou temps polític a Catalunya i ell reprendre la iniciativa, empenyent el PSOE cap a l’esquerra. Més noms. Joseba Aurrekoetx­ea, influent cap de l’aparell del PNB. Francisco Toscano, veterà alcalde socialista de Dos Hermanas, que va apadrinar Sánchez fa cinc anys i el va animar a continuar en el moment més dur: la tardor del 2016. Una placa una mica més gran per a Iván Redondo, estrateg electoral i assessor àulic, un dels personatge­s més respectats a Madrid en aquests moments. Placa també per a Santos i Salazar, integrants de la primera cèl·lula sanchista. Francisco Salazar era regidor de Dos Hermanas i Toscano li va demanar que anés a Madrid per ajudar Sánchez. Santos Cerdán, rocós, era el secretari d’organitzac­ió del petit PSOE navarrès.

Cerdán tindrà feina a la seva terra, després de la decisió de Sánchez de frenar l’impuls dels socialiste­s navarresos d’aspirar a la presidènci­a de la comunitat foral, amb l’abstenció de Bildu. El PSN és avui frontissa entre el bloc foralista-basquista i el bloc foralista-espanyolis­ta. Foralistes tots, incloent-hi Ciutadans, que ha jurat els furs incorporan­t-se a la coalició Navarra Suma amb el Partit Popular i la Unió del Poble Navarrès.

Sánchez busca una investidur­a blanca, sense independen­tistes. No va voler parlar de Catalunya la setmana passada al Cercle d’Economia, i ara preten cedir Navarra a la coalició pilotada per UPN. Sánchez voldria l’abstenció del Partit Popular a la investidur­a, mentre que Garicano i Valls obren bretxa centrista a Ciutadans, i a Podem l’estoven a bufetades –mediàtique­s– amb l’excusa de les seves febleses internes.

El PSOE comença a fortificar un espai central. El PNB, que no està content amb l’evolució de la coalició Geroa Bai i medita sobre una implantaci­ó més explicita a Navarra, no li farà la vida impossible.

Sánchez no va parlar de Catalunya al Cercle, cedeix Navarra a UPN... busca una investidur­a blanca

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain