La Vanguardia (Català)

CC no donarà suport a Sánchez si Podem entra al nou executiu

Comença la ronda de consultes del Rei amb els grups minoritari­s

- Madrid

La investidur­a de Pedro Sánchez semblava cosa de bufar i fer ampolles comparada amb la de Mariano Rajoy de fa quatre anys, quan va caldre repetir les eleccions. Però els números se li estan complicant el líder del PSOE. Ahir va arrencar la ronda de consultes dels líders dels partits amb el Rei i es va posar de manifest que Sánchez no ho té tan fàcil com estava previst.

Coalició Canària, per exemple, està disposada que les seves dues diputades votin a favor de la investidur­a de l’ara president en funcions, però posa una condició per donar el sí: que Podem no entri al nou govern central ni signi un pacte programàti­c amb l’hipotètic futur executiu socialista. “No demanem privilegis i estem disposats a acords de governabil­itat, però sense Podem”, va assenyalar la diputada de Coalició Canària Ana Oramas després de visitar Felip VI.

Les seves condicions xoquen de manera frontal amb les que posen sobre la taula els dirigents de la formació lila. Alberto Garzón, coordinado­r general d’IU; Yolanda Díaz, de Galícia en Comú, i Juantxo López de Uralde, d’Equo, van passar ahir per la Zarzuela i van deixar molt clar que no votaran a favor de la investidur­a de Sánchez si Podem no entra en el pròxim executiu central.

Garzón va subratllar que “en una negociació no hi ha res de franc” i va destacar que el que seria “desitjable” és “un govern de coalició amb un bon acord programàti­c”. Díaz va insistir que els electors “no entendrien que no s’apostés per un govern d’estabilita­t”. I López de Uralde va assenyalar sense embuts: “Si no hi ha coalició amb Podem, no donarem suport a la investidur­a”.

També Joan Baldoví, de Compromís, que va passar les consultes al matí, està disposat a donar el seu vot a favor de Sánchez, tot i que posa com a condició que es dissenyi un calendari en ferm per impulsar la reforma del finançamen­t autonòmic. I José María Mazón, del Partit Regionalis­ta de Cantàbria (PRC), la formació de Miguel Ángel Revilla, tampoc no té inconvenie­nt a donar suport a la investidur­a, tot i que, això sí, demana a canvi inversions per a Cantàbria, com l’AVE, amb un cost de mil milions d’euros.

En el que tots coincideix­en és en les crítiques a Sánchez pel fet que no hagi iniciat una tanda de negociacio­ns amb totes les de la llei. De fet, sobre la taula no hi ha de moment res de concret, però sí moltes especulaci­ons sobre els números, que semblen complicar-se per a Sánchez. El possible presidenci­able, ja que encara no ha estat designat, té els 123 vots del PSOE, als que podria afegir, si les negociacio­ns arriben a bon port, els 42 de Podem, tot i que aquest fet podria excloure els dos de CC. També podria arribar a obtenir el sí de Compromís, el de PRC i els sis del PNB, que ahir no va fer cap comentari després de la trobada del seu portaveu, Aitor Esteban, amb el Rei.

Això suma 173 i deixa Sánchez a tres de la majoria absoluta de 176 diputats que es requereix a la primera votació. Per aquest motiu, la investidur­a no seria possible ni amb el suport d’UPN. L’alternativ­a podria passar per buscar l’abstenció d’ERC a la segona votació, en què només es requereixe­n més sís que nos.

López de Uralde (Equo): “Si no hi ha coalició amb Podem, no votarem a favor de la investidur­a”

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? La portaveu de Coalició Canària, Ana Oramas, saludant ahir el rei Felip
BALLESTERO­S / EFE La portaveu de Coalició Canària, Ana Oramas, saludant ahir el rei Felip

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain