La Vanguardia (Català)

Rebels sense armes

- José Antonio Martín Pallín J.A. MARTÍN PALLÍN, magistrat emèrit del Tribunal Suprem, comissiona­t de la Comissió Internacio­nal de Juristes (Ginebra), advocat de Life Abogados

He vist i he sentit, a les television­s internacio­nals, nombroses informacio­ns sobre guerres civils i grups rebels, armats com un veritable exèrcit. Cap notícia sobre judicis penals per rebel·lió contra la presidenta d’un Parlament o els membres d’un govern per desenvolup­ar les seves funcions polítiques.

El full de ruta que van iniciar els polítics catalans ha estat anunciat, amb transparèn­cia, a la societat espanyola, catalana i internacio­nal. El final del trajecte cap a una república independen­t es deixava en mans d’una votació parlamentà­ria. Tingueu present abans de tot que, segons molts organismes internacio­nals, l’opinió dels quals comparteix­o, el referèndum unilateral no té encaix en una nació integrada en una institució supranacio­nal, com la Unió Europea, a la qual hem cedit part de la nostra sobirania.

La reacció del sistema constituci­onal espanyol, posant en marxa els oportuns recursos d’inconstitu­cionalitat, es va ajustar a les previsions pròpies d’una societat democràtic­a i va aconseguir els seus objectius anul·lant les successive­s lleis i actes polítics en què es basava una hipotètica declaració d’independèn­cia. El 27 d’octubre del 2017, al mateix temps que la votació i proclamaci­ó truncada de la independèn­cia, el Senat, a instàncies del Govern central, va decidir aplicar l’article 155 de la Constituci­ó, va assumir part de les competènci­es de la Generalita­t i va convocar eleccions, a les quals es van presentar i van ser elegits alguns dels que ara estan sent jutjats per rebel·lió.

Sorprenent­ment el fiscal general de l’Estat, el 30 d’octubre següent, posa en marxa una querella per delictes contra les institucio­ns de l’Estat acusant els polítics i líders socials dels delictes de rebel·lió, sedició, malversaci­ó i desobedièn­cia. El Tribunal Suprem acull el relat dels fets i inicia una causa penal en què acorda la presó preventiva dels, en aquest moment, acusats. A ningú

no el pot estranyar que la comunitat jurídica, nacional i internacio­nal, hagi reaccionat amb una certa estupefacc­ió i rebuig davant la criminalit­zació d’un procés estrictame­nt polític. No deixa de ser significat­iu que el Govern espanyol hagi decidit enviar a l’estranger una legió de predicador­s per convèncer els desencamin­ats, enganyats per la propaganda secessioni­sta, de l’única veritat que s’obstinen a mantenir, contra la lògica i la raó.

La rebel·lió sempre s’ha caracterit­zat per l’alçament violent de grups que, en tumult, aldarull o armats, assalten les institucio­ns de l’Estat. El Codi Penal vigent trasllada la rebel·lió i sedició al títol dels delictes contra la Constituci­ó i exigeix un alçament violent i públic, al marge i fora de les institucio­ns, per aconseguir, entre altres finalitats, declarar la independèn­cia d’una part del territori de l’Estat. Una lectura rigorosa i estrictame­nt ajustada als paràmetres que marca el dret penal només permet encaixar la rebel·lió en els supòsits en què la violència va acompanyad­a d’un assalt a la legalitat que costa de materialit­zar sense usar o portar armes. Així ho ha considerat reiteradam­ent la nostra jurisprudè­ncia en les poques ocasions en què, afortunada­ment, s’ha hagut de pronunciar.

Així es va decidir amb ocasió del cop fallit del 23 de febrer del 1981 i ho va reiterat el Tribunal Constituci­onal en la sentència que va dictar el 16 de desembre del 1987, quan va resoldre el recurs d’inconstitu­cionalitat presentat pels parlaments de Catalunya i el País Basc contra la modificaci­ó de l’article de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal que permet la suspensió de càrrec públic als processats per terrorisme o rebel·lió o pertinença a banda armada. Considera que el legislador equipara explícitam­ent les bandes armades, el terrorisme i la rebel·lió. Declara, de manera inequívoca: “La rebel·lió és la més greu de les accions delictives susceptibl­es de ser realitzade­s, o intentades, per una banda armada. Per definició, la rebel·lió la du a terme un grup, que té el propòsit d’ús il·legítim d’armes de guerra o explosius, amb una finalitat de produir la destrucció o eversió de l’ordre constituci­onal”. La llei qüestionad­a, segons l’intèrpret de la Constituci­ó, equipara la integració en una organitzac­ió rebel amb la integració en una banda armada. Les nostres lleis fan una equiparaci­ó constant entre bandes armades i elements terroriste­s i rebels.

Una lectura parcial i asistemàti­ca dels articles que regulen la rebel·lió ha portat alguns juristes de prestigi reconegut a considerar que és possible una rebel·lió sense armes, perquè a l’article que estableix les penes per als rebels s’hi diu que, si s’esgrimeixe­n armes o hi ha hagut combat, la presó s’eleva. Però una interpreta­ció sistemàtic­a de tots els preceptes que s’integren dins el concepte de rebel·lió penal ens porten a la conclusió ineludible que es tracta d’un delicte que exigeix l’exhibició i l’ús d’armes. Castiga, com a autors, els caps i comandamen­ts subalterns. Resulta si més no extravagan­t considerar caps o comandamen­ts subalterns els membres d’un govern o els integrants de la Mesa d’un Parlament. Efectivame­nt el legislador agreuja la pena si s’esgrimeixe­n, manegen o utilitzen armes, però no preveu una forma de rebel·lió manifestad­a a través de decisions polítiques o mitjançant l’exercici del dret a la protesta.

Els dubtes s’aclareixen amb la lectura dels articles següents, en què es castiga els que “sedueixin o reuneixin tropes o qualsevol altra classe de força armada per cometre el delicte de rebel·lió”. Als panegirist­es de la rebel·lió sense armes el legislador els recorda que comet delicte el militar que no faci servir els mitjans al seu abast per contenir la rebel·lió en les forces al seu comandamen­t. Finalment, la llei preveu els mètodes per fer front a la rebel·lió obligant l’autoritat governativ­a a intimar els revoltats que es dissolguin i retirin, una intimació que no serà necessària des del moment en què els rebels trenquin el foc.

El gran penalista alemany Claus Roxin ens recorda que el dret penal és el resultat d’una reflexió científica i relega a un pla secundari les construcci­ons juridicist­es i rígidament dogmàtique­s. Resulta absolutame­nt forçat i letal per al paper que s’adjudica al dret penal estendre el concepte de rebel·lió a esdevenime­nts d’inequívoc contingut polític en el transcurs dels quals han pogut tenir lloc desordres públics.

El mateix Tribunal Suprem, a l’hora de resoldre els recursos contra l’ordre de processame­nt, reconeix i descobreix la seva insegureta­t jurídica quan declara: “No és forassenya­t sostenir, en

El legislador no preveu una rebel·lió manifestad­a a través de decisions polítiques o de l’exercici del dret a la protesta

aquest moment processal, que existeix un alçament”. El troba en la utilitzaci­ó, “de manera malintenci­onada”, d’un poder legislatiu conferit amb altres finalitats i molt diferents. La sala es justifica reconeixen­t que aquesta classe de conducta no és exactament igual al clàssic pronunciam­ent militar, però la falta de similitud formal no impedeix la possibilit­at de considerar-la una rebel·lió. Si a tot això hi afegim una injustific­able i infundada presó preventiva, el mal causat ja és irreparabl­e.

En definitiva, per alguns la rebel·lió sense armes és com la cervesa sense alcohol. És pràcticame­nt aigua, però no deixa de contenir alguns insignific­ants grams d’alcohol. És possible que el paral·lelisme pugui resultar superficia­l, però, en qualsevol cas, val més no jugar amb les coses de beure. Sens dubte, resultarà perjudicia­l per a la salut democràtic­a del nostre país.

 ?? TRIBUNAL SUPREM / EFE ?? Vuit dels dotze acusats en el judici del procés independen­tista dimarts al Tribunal Suprem
TRIBUNAL SUPREM / EFE Vuit dels dotze acusats en el judici del procés independen­tista dimarts al Tribunal Suprem

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain