La Vanguardia (Català)

Torra vol una reunió “urgent” amb Sánchez per reprendre el diàleg

- SERGI QUITIAN

El president de la Generalita­t, Quim Torra, vol aprofitar el final del cicle electoral per recuperar el diàleg amb el cap de l’Executiu en funcions, Pedro Sánchez. Així l’hi va manifestar Torra en una carta enviada ahir a la Moncloa en què li sol·licita “una reunió amb caràcter d’urgència” per abordar “qüestions transcende­nts d’acord amb els mandats” rebuts a les urnes el 28-A i el 26-M.

Torra, que va admetre que no parla formalment amb Sánchez des de la seva última trobada a Pedralbes –el 20 de desembre, el dia abans del Consell de Ministres a Barcelona–, va recuperar la discutida petició d’un relator que “doni informació sobre les negociacio­ns”. En aquest sentit, el president de la Generalita­t va criticar que encara desconeix la proposta del PSOE per a Catalunya. “Nosaltres hem de poder parlar del dret d’autodeterm­inació”, va contraposa­r.

Torra va justificar la pressa de la cita amb Sánchez adduint “la repressió que no s’atura” una vegada revelats els informes finals de les acusacions al judici del procés. “Ens titllen d’organitzac­ió criminal, ens demanen penes de més de 70 anys de presó i tenim gent a l’exili”, va lamentar per argumentar que el focus del seu Govern apunti prioritàri­ament a la qüestió territoria­l.

Hi va afegir l’informe del Grup de Treball sobre Detencions de l’ONU: “Hi ha una legalitat internacio­nal que diu: ‘Vostès, Regne d’Espanya, han d’alliberar immediatam­ent els nostres companys’”, va defensar Torra. Per contra, el president, que ha demanat de comparèixe­r al Parlament per fer balanç del primer any de mandat abans que la setmana que ve es voti una iniciativa del PP que l’instava a fer-ho, no va voler detallar la seva “resposta de país” a la sentència. “Es basarà en principis democràtic­s i el dret d’autodeterm­inació”, va avançar, sense concretar si serà un altre referèndum, declaració parlamentà­ria o eleccions en espera de concloure la seva ronda de contactes.

 ?? JORDI BEDMAR / ACN ?? Torra entrevista­t ahir a TV3
JORDI BEDMAR / ACN Torra entrevista­t ahir a TV3

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain