La Vanguardia (Català)

El PP i Ciutadans s’aproximen a un pacte de govern a Castella i Lleó

El líder de Cs a la comunitat no descarta explorar un acord amb el PSOE

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA

No és Madrid, però per al Partit Popular gairebé té tanta importànci­a com la capital d’Espanya. Castella i Lleó ha estat el vaixell insígnia del PP des que és el PP. José María Aznar va guanyar aquesta comunitat per a la llavors Aliança Popular el 1987, i per a ell i per al partit va suposar el començamen­t d’una història que els va portar tots dos al govern.

Per això, mantenir l’executiu d’aquesta comunitat és una prioritat per al partit de Pablo Casado, malgrat que els socialiste­s hagin vist en Castella i Lleó una possibilit­at d’arribar a acords amb Ciutadans, sobretot amb el seu líder regional, Francisco Igea, partidari d’aproximar-se al PSOE.

Malgrat que un sector de Cs no descarta un acord d’última hora amb els socialiste­s, la reunió d’ahir dels equips negociador­s –a què per part dels liberals s’hi va sumar també el secretari d’acció institucio­nal, José María Espejo, persona de la màxima confiança d’Albert Rivera– va avançar cap a una futura aliança de govern. I és que, a diferència d’altres llocs, aquí el PP i Cs no necessiten els vots de Vox.

La direcció de Cs va decidir tenir el PP com a soci “preferenci­al”, i en tots els municipis i les autonomies on puguin pactar es començarà a negociar primer amb ells. Després de la primera trobada, tots van coincidir a assenyalar que en sortien “satisfets”. Es va parlar només de programes, i hi va haver moltes coincidènc­ies. Cs va lliurar als populars un decàleg que aquests assumeixen com “un gran punt de partida”, cosa que va portar el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que va participar en la reunió amb el candidat popular, Alfonso Fernández Mañueco, a dir que “tot sembla indicar que el PP i Cs governaran junts a Castella i Lleó”.

Aquest decàleg té moltíssims punts coincident­s amb el programa del PP. Si depèn del document, hi haurà acord. Comparteix­en, per exemple, la necessitat d’abaixar impostos perquè hi hagi creixement econòmic i creació d’ocupació, innovació, industrial­ització i atenció al món rural.

A Ciutadans, en canvi, hi ha matisos en la seva posició. La presència d’Espejo a la reunió, un home de Rivera que fins fa poc era el vicepresid­ent segon de la Mesa del Parlament, no va passar desaperceb­uda, ja que exercirà de guardià de l’ortodòxia riverista davant Igea, una de les veus crítiques a l’executiva lliberal, a part de partidari d’acostar-se als socialiste­s tant al Congrés com en governs locals.

“Estem satisfets amb aquesta primera reunió; s’ha constatat la voluntat de les dues formacions d’intentar arribar a un acord per millorar la vida dels ciutadans”, va afirmar Espejo. Igea, que no descarta explorar més endavant un acord amb el PSOE, va recordar que els populars fa 32 anys que governen en aquesta comunitat, i va assenyalar la necessitat d’impulsar un procés de “regeneraci­ó” i va plantejar incloure al pacte de govern la supressió dels aforaments i que a l’executiu no hi hagi cap imputat.

La posició del PP és que amb el canvi de líder a Castella i Lleó el president actual, Juan Vicente Herrera, no ha repetit. I, sobre les demandes de Ciutadans, l’actual candidat popular, Alfonso Fernández Mañueco, va ser contundent: “El que vulguin”.

 ?? NACHO GALLEGO / EFE ?? José María Espejo i Francisco Igea (Cs) a la taula amb el PP
NACHO GALLEGO / EFE José María Espejo i Francisco Igea (Cs) a la taula amb el PP

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain