La Vanguardia (Català)

L’exsecretar­i de Seguretat, a la lupa del jutge del cas Villarejo

Un comissari declara que va donar a Martínez informació robada a Bárcenas

- Madrid

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón estirarà el fil per conèixer la possible implicació de l’ex-secretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez en l’operació parapolici­al per robar informació a l’extresorer del Partit Popular Luis Bárcenas. Ja ha fet el primer pas, encarregan­t a la unitat d’afers interns de la Policia Nacional que prengui una sèrie de declaracio­ns.

Un dels comissaris implicats en el cas Villarejo, Enrique García Castaño, àlies el Gordo, ha decidit descobrir el pastís per por que l’instructor pugui ordenar que ingressi a la presó. Per evitar-ho, ha començat a col·laborar d’alguna manera amb la justícia, i dimarts va reconèixer en seu judicial que ell mateix havia lliurat un llapis de memòria amb informació robada de Bárcenas a qui era en aquells moments mà dreta del ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz.

Segons ha pogut saber La Vanguardia de fonts jurídiques, el relat d’El Gordo és que el xofer de Bárcenas, Sergio Ríos, també investigat en aquesta causa, va ser captat per la Policia perquè aconseguís de manera il·legal informació de l’extresorer del Partit Popular, quan aquest últim havia declarat la guerra al llavors president del govern Mariano Rajoy per no haver-lo protegit d’una imputació pel cas Gürtel.

La versió de García Castaño, sempre segons aquestes fonts, és que el xofer va aconseguir el telèfon mòbil de Bárcenas i de la seva dona, Rosalía Iglesias, i es va citar amb aquest comissari que portava dos agents de la unitat central de suport operatiu (UCAO).

Es van veure en una cafeteria a Madrid, i allà mateix els dos agents es van descarrega­r el contingut del telèfon de Bárcenas i Iglesias. El xofer es va tornar a emportar els dos terminals, i la informació dels seus telèfons va ser gravada en un disc dur. Segons la versió oferta davant el jutge de l’Audiència Nacional, el comissari va ser qui va lliurar en mà a Martínez el llapis amb tota la informació.

El jutge té oberta una peça anomenada Kitchen sobre un dispositiu muntat des de dins de la Policia i suposadame­nt per ordres del Ministeri de l’Interior per sostreure informació de casa de Bárcenas que pogués fer mal a Rajoy.

Ara el magistrat vol saber si la versió oferta per El Gordo és vàlida. No es pot deixar de banda que és un dels principals investigat­s per presumptam­ent haver cobrat grans quantitats de diners per part de l’excomissar­i José Manuel Villarejo a canvi d’oferir-li informació confidenci­al i reservada per vendre-la a terceres persones.

Per això l’instructor ha requerit a la unitat d’afers interns de la Policia, encarregad­a de la investigac­ió, que citi com a testimonis els dos agents que suposadame­nt van fer el clonatge dels telèfons. Si la versió de García Castaño és certa, el magistrat se centrarà en l’ex-secretari d’Estat.

D’un altre procés judicial Martínez en va sortir esquitxat per la seva presumpta relació amb Villarejo. Afers Interns va localitzar diverses trucades seves al comissari actualment a la presó el mateix dia que van detenir Francisco Nicolás Gómez Iglesias, més conegut com el petit Nicolás.

La sospita era que el dirigent del PP va alertar Villarejo de l’arrest perquè el llavors comissari tenia relació amb el jove investigat per fer-se passar per membre dels serveis d’intel·ligència.

Concretame­nt, l’ex-secretari d’Estat va trucar dues vegades a Villarejo el dia de la detenció, el 14 d’octubre del 2014, i una de les vegades va ser mentre es feia el registre al domicili del jove. A més a més, es van localitzar en dies posteriors més trucades, una coincidint amb una entrevista que havia sortit publicada al petit Nicolás. A part de la investigac­ió de l’Audiència Nacional, es desprèn que tots dos tenien una relació fluida mentre aquest va ser el número dos d’Interior.

El policia García Castaño decideix descobrir el pastís per por que l’instructor l’enviï a la presó

 ?? DANI DUCH / ARXIU ?? Francisco Martínez al centre en una imatge del 2014
DANI DUCH / ARXIU Francisco Martínez al centre en una imatge del 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain