La Vanguardia (Català)

‘Fai un sol de carallo’

- Quim Monzó

És un conflicte que ha assolit ja la categoria de clàssic. Cada any, de seguida que arriba “el caloret”–que deia aquella senyora– són notícia homes que decideixen posar-se faldilles. No per vocació de transvesti­ts sinó perquè les normes laborals els impedeixen anar amb pantalons curts, que és el que voldrien. El primer cas d’aquest any és el d’un taxista de Vigo. Galícia és durant la major part de l’any un país fred i plujós, però quan les temperatur­es pugen et torres. Com que aquests dies han arribat a més de trenta graus, l’esmentat taxista s’ha posat una faldilla (blanca) per anar tot el dia dins del cotxe sense entrar en combustió. De seguida que la Cooperativ­a de Taxistes se n’ha assabentat, l’ha denunciat. El president de la cooperativ­a explica a La Voz de Galicia: “Hem informat la Policia Local per incomplime­nt de la normativa”. Segons ells, els taxistes han d’anar vestits “de manera normal” i l’ús de faldilles no és normal en els homes. Diu també que “vestir amb faldilla no li fa cap bé al sector del taxi” i que s’ha de “vestir amb decòrum”.

L’home s’ha posat faldilla perquè no li deixen vestir pantalons curts. Pantalons

Les cooperativ­es de taxistes no estan gaire al cas del que diu Greta Thunberg

curts dignes, no d’aquests tipus banyador que duia el cupaire Garganté quan era regidor de l’Ajuntament barceloní. Fins l’any passat els taxistes viguesos podien anar amb xorts però ha arribat una nova normativa que ho prohibeix. Molts taxistes van avisar que, si els prohibien els pantalons curts, es posarien faldilla. El primer a fer-ho ha sigut l’ara denunciat, a favor del qual s’ha posicionat Élite Taxi, l’associació de la qual forma part el celebèrrim Tito Álvarez (si és que encara fa el taxi). Diuen els d’Élite que enlloc de la normativa no diu que els taxistes tinguin prohibit anar amb faldilla, i que el denunciat la porta “per estar fresc i per comoditat”.

El 2017 va ser l’estiu amb més reivindica­cions d’aquesta mena. Suposo que per la crisi climàtica. En una escola britànica, com que estan obligats a portar pantalons llargs, els alumnes van demanar a les companyes de classe que els deixessin faldilles. Les noies, encantades. Va ser tot un èxit. Aquell mateix any, a un altre britànic que es va presentar a la feina amb xorts li van dir que se’n tornés a casa. Se n’hi va tornar, sa mare li va deixar un vestit rosa, se’l va posar i va tornar a la feina. Al cap de no res van canviar la normativa. A França va passar el mateix en una empresa d’autobusos. Obligaven els conductors a anar amb pantalons llargs i, en canvi, les conductore­s podien anar amb faldilles.

El taxista viguès és el primer cas d’aquest any, però n’hi haurà més. I l’any que ve, i l’altre, perquè hi ha caps quadrats incapaços d’entendre que la crisi climàtica és una evidència. I això que no hi ha divendres que la pesadeta Greta Thunberg (digna d’un remake de Poltergeis­t) no ho repeteixi. Al món del taxi, el problema no és la llargada dels pantalons del conductor sinó que, molt sovint, els indiques que vols anar al carrer Casp cantonada Girona (hi tinc el metge) i ho han de buscar al GPS perquè no tenen ni puta idea d’on és.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain