La Vanguardia (Català)

Índia i lesbiana

- Pilar Rahola

Quan preparava S.O.S. cristians, em vaig trobar amb dues sorpreses inesperade­s: una, que Corea del Nord era el pitjor país del món per ser cristià, per damunt de les dictadures islàmiques; i dues, la progressiv­a radicalitz­ació que s’estava produint a l’Índia, on la ideologia hindutvà –un extremisme nacionalis­ta, inspirat en el feixisme– estava aconseguin­t dominar el relat públic i, a més, guanyava les eleccions. En el cas del meu llibre, el fenomen resultava molt preocupant per als cristians, atès que els hindutvàs consideren que l’Índia és patrimoni exclusiu dels hinduistes i que les comunitats cristianes, presents des del segle I, i les musulmanes, des del segle VIII, no tenen cap dret. Els pogroms contra aquestes dues comunitats han estat constants, i són molt violents contra la cristiana, atesa la seva situació de més gran vulnerabil­itat: comunitats pobres, rurals o amuntegade­s a les perifèries, i sempre allunyades dels cercles de poder.

Però el fenomen hindutvà, com tot feixisme, no només es radical en qüestions identitàri­es, sinó també en aspectes d’ordre moral, amb un rigorisme tradiciona­lista que sovint es mostra amb tota la seva virulència. En aquest sentit, les batudes de grups

d’aquest moviment contra col·lectius considerat­s repudiats com els homosexual­s són constants. I ara aquesta intolerànc­ia l’està patint, de forma pública, una atleta índia de 23 anys amb un gran palmarès, medallista d’argent, en dues categories, als campionats d’Àsia del 2018. Com deia la crònica d’Internacio­nal, ha passat de ser admirada a ser repudiada.

Es diu Dutee Chand i viu en un petit poblat anomenat Chaka Gopalpur, a la zona d’Odisha, un estat tristament famós per les accions violentes dels hindutvàs i que va patir, el 2008, l’atac d’una turba d’hinduistes radicals contra poblats cristians, amb un resultat de 101 morts i més de 50.000 desplaçats. En el cas de Dutee, el pecat no és la seva creença religiosa, sinó el fet d’haver confessat, en una entrevista a The Indian Express, que té una relació de parella amb una altra noia de 19 anys, a qui anomena la seva “ànima bessona”. Aquesta revelació ha desencaden­at un enorme tsunami de rebuig que ha travessat tota la seva vida social, des dels pares fins als amics i els veïns, molts dels quals li perdonaven el seu lesbianism­e, sempre que no se sabés públicamen­t. Però el pitjor és el risc de violència que pot patir la parella i que l’ha obligat a deixar el seu poblat, com va ser el cas, fa pocs dies, d’una altra jove lesbiana que va ser lligada a un arbre i colpejada salvatgeme­nt.

Malgrat tot, res no ha aturat la seva determinac­ió i la seva valentia ha rebut molt suport. Aquesta ha estat, via Twitter, la seva resposta: “Gràcies per defensar el meu dret. Junts som una comunitat forta protegint el dret de viure la vida amb dignitat i llibertat d’estimar”.

Campiona de l’esport i heroïna de la vida.

Hi ha permanents batudes d’hindutvàs contra col·lectius considerat­s repudiats, com els homosexual­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain