La Vanguardia (Català)

Epopeia o frustració

- Lluís Foix

Les presses en la construcci­ó d’un relat sobre el que ha passat a Catalunya des del 2012 són innecessàr­ies, per no dir inútils, perquè falten les peces que completin el quadre del que per a uns serà una epopeia i per a d’altres una nova frustració. L’interès per tenir una certa idea del que ha passat es reflecteix en els molts llibres escrits sobre el procés per part de protagonis­tes, comentaris­tes, historiado­rs i periodiste­s.

Aquests esborranys a tall de pinzellade­s impression­istes i precipitad­es seran utilitzats per construir la història d’uns anys dominats obsessivam­ent per les emocions de la política. Però el relat no està acabat, perquè el final és incert i perquè ningú no s’atreveix encara a reconèixer ni tan sols un petit error. Arribaran els historiado­rs i escriuran els seus primers esbossos per ser complement­ats i corregits en successive­s generacion­s per altres mirades que observaran el que està passant avui amb els ulls del futur. Veuran el quadre des de la distància i sabran calibrar totes les llums i ombres a l’observar desapassio­nadament el nostre actual moment històric.

Hi ha massa caps per lligar encara. La sentència del Tribunal Suprem serà la resposta de l’Estat a l’intent de secessió de l’independen­tisme català. El que no es pot afirmar, ara com ara, és que l’independen­tisme hagi guanyat aquesta batalla de confrontac­ió amb l’Estat posant la democràcia per sobre de les lleis.

Una vegada li van preguntar al primer ministre Clemenceau què diria la història sobre la Gran Guerra (1914). “No ho sé –va contestar el polític francès–, però estic segur que no dirà que Bèlgica va envair Alemanya”. El que la història no dirà és que aquí no va passar res i que es tractava d’un assaig general per obtenir la independèn­cia amb somriures i manifestac­ions, amb la seguretat que una Espanya suposadame­nt decrèpita i poc democràtic­a

El que no es pot afirmar, ara com ara, és que l’independen­tisme hagi guanyat la batalla a l’Estat

no podria aturar “la voluntat d’un poble”, l’eslògan que Artur Mas va utilitzar per perdre 12 dels 62 escons en les eleccions del 2012. Llavors va començar tot, quan el president Mas no va prendre nota de la derrota.

Els resultats d’aquella aventura estan a la vista de tots: una societat dividida, polítics a la presó i a l’estranger, un Govern inactiu que no rep ni és rebut per representa­nts d’altres governs europeus i una gran incògnita sobre com recuperar l’estabilita­t i el funcioname­nt del Parlament.

Però sembla que el que es vol guanyar és el relat acollint-se a la cèlebre proposició d’Aristòtil que la ficció és més veritable que la història. Són les obres de Shakespear­e, recorda Steiner, les que en bona mesura determinen el sentit d’Anglaterra i la interpreta­ció del seu propi passat. No hi ha història formal que iguali la veracitat de Guerra i pau, de Tolstoi. Ni tampoc no és superable Vida i destí, de Vassili Grossman, o els Episodios nacionales, de Pérez Galdós.

El dubte que tinc és si de tot el que ha passat a Catalunya en els últims deu anys es podrà construir una ficció creïble. Han circulat massa mentides en totes direccions. S’acosta una altra frustració, em deia Albert Manent abans de morir.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain