La Vanguardia (Català)

Pzifer va ocultar els efectes contra l’alzheimer d’un fàrmac

- BARCELONA Redacció i agències

La farmacèuti­ca dels Estats Units Pfizer està a l’ull de la polèmica després de saber-se que va ocultar dades d’un dels seus medicament­s que podria prevenir l’alzheimer. La companyia va sortir al pas d’aquestes acusacions esgrimint “raons científiqu­es”.

Ha estat el diari The Washington Post qui ha revelat que uns investigad­ors de la firma dels Estats Units van trobar el 2015, després d’analitzar centenars de milers de reclamacio­ns d’asseguranc­es, que un dels seus medicament­s podria disminuir en un 64% el risc de patir alzheimer. Segons l’article del Post, es tracta d’Enbrel, un popular antiinflam­atori indicat contra l’artritis reumatoide.

El problema és que verificar que el fàrmac pot ajudar a prevenir aquesta malaltia requeriria un assaig clínic en milers de pacients, el cost del qual es va calcular en 80 milions de dòlars, per la qual cosa després de tres anys de discussion­s i reunions internes, la farmacèuti­ca va decidir no continuar investigan­t i no difondre aquella troballa.

El portaveu de Pfizer, Ed Harnaga, va defensar que la decisió de paralitzar les investigac­ions va ser “exclusivam­ent científica” perquè l’Enbrel no té un abast directe sobre el teixit cerebral i, per tant, les probabilit­ats dels seus efectes sobre la prevenció de l’alzheimer eren mínimes. Així mateix, la companyia es va defensar en un comunicat afirmant que la seva decisió de “no considerar un assaig clínic més ampli sobre la malaltia” es basa “en raons científiqu­es i no partint d’incentius financers, com la història sembla implicar”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain