La Vanguardia (Català)

AI denuncia la falta de compromís de les institucio­ns amb el ‘bullying’

- Madrid

Només els que han estat víctimes d’una situació d’assetjamen­t escolar són plenament conscients de fins a quin punt condiciona i pot arruïnar la vida de les víctimes i de les seves famílies. Per això i perquè sembla que el compromís de les institucio­ns s’ha quedat a mig camí entre els pronunciam­ents i els fets, ahir Amnistia Internacio­nal va presentar el seu primer informe sobre el fenomen de bullying a Espanya.

Es tracta d’un document en què l’oenagé denuncia que els ressorts generats els últims anys per abordar aquest tipus de situacions no han aconseguit ni tan sols afrontar correctame­nt els casos que han aflorat, quan, de fet, aquests casos són la punta de l’iceberg sobre la veritable extensió de l’assetjamen­t escolar.

“És important acceptar que, ara com ara, hi ha casos d’assetjamen­t en tots els centres, i si un director ho nega és que desconeix la realitat o l’està amagant”, va afirmar ahir l’autor de l’informe, Koldo Casla, a la presentaci­ó.

I és que el principal obstacle per abordar el fenomen i les seves dimensions és precisamen­t l’absència de dades fiables. Les últims amb abast nacional pertanyen a l’Estudi de la conducta sobre salut dels joves en edat escolar, elaborat per l’Organitzac­ió Mundial de la Salut el 2014 i segons el qual un 7,5% dels nens i un 4,3% de les nenes espanyols han patit assetjamen­t escolar.

Aquestes dades amb prou feines es correspone­n amb els 278 casos que el telèfon creat al si del Ministeri d’Educació ha remès a la Inspecció Educativa el seu primer any de funcioname­nt. El 900 018 018 va rebre el seu primer any d’assistènci­a un total de 25.366 trucades, de les quals 7.508 van ser identifica­des com a possibles casos d’assetjamen­t. D’aquest total, només un 3,7% van ser investigat­s pels serveis de la Inspecció Educativa com a tals.

Amnistia també denuncia que el Govern es va comprometr­e a crear un Observator­i Estatal de la Convivènci­a Escolar i que no se n’ha sabut res més. L’oenagé reclama una implicació global de les institucio­ns, però també dels profession­als, ja que, segons els autors de l’estudi, malgrat que hi hagi protocols per actuar quan hi ha una denúncia al si d’un centre,

L’organitzac­ió posa en relleu que només un 3,7% de les trucades acaben en una investigac­ió real

els profession­als no saben com han d’actuar.

Per això Amnistia considera que és imprescind­ible continuar formant tota la comunitat educativa: els docents, per descomptat, però també la resta del personal que té un paper fonamental per a la convivènci­a a les escoles, com són els conserges, les netejadore­s i les cuidadores dels menjadors.

A més a més, l’organitzac­ió reclama la promoció de programes de suport entre iguals, perquè siguin els mateixos estudiants els que puguin comunicar el que està passant a través de vies que els siguin familiars i senzilles, com les xarxes socials.

A parer del director d’AI España, Esteban Beltrán, el que és evident és que ara com ara l’assetjamen­t escolar “no es combat adequadame­nt perquè les mesures no estan funcionant”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain