La Vanguardia (Català)

La trista història de la Noa

Aquesta jove holandesa va morir als 17 anys, però no per eutanàsia

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

En la curta vida de Noa Pothoven –tenia 17 anys quan va morir diumenge– hi ha hagut moments molt feliços. Cal suposar-ho, i esperar-ho. Però el que està comprovat és que ha passat moments molt durs, anys de dolor i patiment que l’han encaminada a la mort en una edat tan curta com aquesta.

La Noa va patir desordre d’estrès posttraumà­tic, depressió i anorèxia durant anys. Va intentar sobreviure malgrat tots els problemes psicològic­s, però hi va haver un moment que ja no ho va poder superar. La seva història l’ha recollida la premsa holandesa, especialme­nt un diari regional, De Gelderland­er, que és qui fa temps que segueix les desventure­s d’aquesta jove d’Arnhem i que va ser també el que va anunciar la seva mort.

La notícia va desbordar la frontera holandesa i es va colar en moltes edicions digitals d’Europa i del món, des d’Austràlia fins als Estats Units. Tot per una interpreta­ció errònia que va apuntar que la Noa havia mort per eutanàsia, quan l’únic confirmat era certament la seva mort, anunciada per la seva germana, però no pas que hagués estat a través d’aquest procedimen­t.

Vida tràgica i final convuls per a la seva família, que va viure amb “tristesa i desconcert” com la premsa internacio­nal llançava titular rere titular sobre un esdevenime­nt que ells volien i volen continuar en la més estricta intimitat. No, la Noa no va morir per eutanàsia activa, no va ser un cas d’una noia de 17 anys que va seguir una eutanàsia autoritzad­a per depressió.

És cert que fa uns mesos la Noa va sol·licitar seguir aquest procedimen­t, però se li va denegar. Les notícies que dona la família és que va morir diumenge després que, des de feia dies, havia deixat de menjar i beure. El procés el va supervisar un equip mèdic. En una de les seves últimes actualitza­cions a Instagram, va anunciar que havia deixat de menjar i beure, i

que havia reflexiona­t fins a arribar a aquesta decisió definitiva: “Després d’anys de lluitar i lluitar, s’ha acabat. Després de moltes converses i informes, no estic vivint en realitat, simplement sobrevisc i fins i tot ni això. Respiro, però ja no visc”.

Anteriorme­nt, la Noa, sense coneixemen­t dels seus pares, va anar a una clínica de la Haia per saber si era elegible per a un tractament d’eutanàsia o d’assistènci­a per al suïcidi, però la resposta va ser negativa. “Massa jove per morir –comentaria més tard la Noa–. Em van demanar que seguís el tractament fins a fer 21 anys. Em vaig ensorrar. No em podia esperar tant de temps”.

Ahir el pare de la noia va demanar silenci i que es respectés la seva intimitat. “La família li vol dir adeu en silenci aquesta setmana... Hem decidit no acceptar cap petició d’entrevista. Estem en dol absolut per la Noa, i no podem suportar tot aquest soroll als mitjans de comunicaci­ó. No volem saber-ne res. Volem pau”, va declarar el pare al diari De Gelderland­er, que és el mitjà que, des del principi, ha seguit el cas i ha informat amb precisió i delicadesa de l’evolució d’aquesta noia.

La Noa va ser feliç fins als 11 anys, quan va patir una violació que va amagar molt de temps però que li va canviar radicalmen­t la vida. Ho explicaria més tard en un llibre, una biografia titulada Guanyar o aprendre, que es va publicar fa poc. Al llibre la Noa descriu com va ser assaltada amb 11 anys, i després afegeix que quan en tenia 14 va ser violada per dos homes en un barri de la seva ciutat, Arnhem. A casa no va explicar res d’aquells esdevenime­nts, per por i per vergonya. No ho van saber fins molt més tard.

Per al tractament de l’anorèxia, i per evitar intents de suïcidi, va ser internada per força en diferents institucio­ns. La va marcar. “És un infern”, va declarar. També la seva mare va dir que la Noa havia passat per tres institucio­ns diferents els últims anys, però que en realitat “hauria d’haver estat admesa en una institució propera de psiquiatri­a per a joves. Però hi havia una llista d’espera enorme”.

“És absurd –va declarar la Noa en el seu moment–. Si tens una malaltia de cor greu, pots anar al quiròfan en qüestió de poques setmanes. Però si estàs malalt mentalment et diuen que, desafortun­adament, estan complets, que t’has d’apuntar a la llista d’espera”.

Són declaracio­ns que ha anat recollint el diari De Gelderland­er, que va seguir l’evolució de la Noa fins a publicar la seva mort, i finalment va recollir la pena i indignació de la família pel tracte que s’estava donant a la mort de la seva filla. El tema ha aparegut en multitud de mitjans internacio­nals quan, curiosamen­t, a Holanda gairebé no s’hi fa atenció.

Va morir a casa, després de decidir deixar de menjar i beure

“Volem dir-li adeu en silenci aquesta setmana... Volem pau”, va demanar el pare

 ?? INSTAGRAM ?? Imatge de Noa Pothoven publicada per ella mateixa al seu Instagram
INSTAGRAM Imatge de Noa Pothoven publicada per ella mateixa al seu Instagram

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain