La Vanguardia (Català)

La diversitat, a escena

La companyia de Blanca Marsillach i la Fundació Repsol tanquen a Madrid la desena edició de teatre adaptat

-

Fa pocs dies l’actor Ricardo Gómez reflexiona­va sobre una societat amb la mirada i el temps atrapats a les pantalles dels mòbils. Aquest pensament venia pel fet que en les 85 funcions que ja ha representa­t de Rojo (amb Juan Echanove), en totes, han sonat mòbils. “Què ens passa perquè no puguem apagar els mòbils durant les dues hores que dura una funció?”, es preguntava.

Ahir a Gómez li hauria agradat assistir a l’última representa­ció de Se vende ático, al centre cultural Casa de Vacas, de Madrid. Ningú del públic no es va perdre ni una sola paraula ni un sol gest dels actors. Van compartir rialles i van participar activament en el que passava a l’escenari. I van ballar –i tant que van ballar– al ritme de la Lambada, Waterloo o el que sonés. Els presents no van necessitar mòbils (segurament molts no en tenien). “Per a què volen el mòbil al teatre?”, pregunta l’Andrea, amb ulls ametllats i oberts com unes taronges.

I és que el públic que va assistir a l’última representa­ció de la temporada de la desena edició del taller de teatre inclusiu de la companyia de Blanca Marsillach i la Fundació Repsol sabia que hi anava

a passar-s’ho bé. Només a això, a passar-s’ho bé. A l’escenari, quatre actors, dos amb alguna discapacit­at; a les butaques, més d’un centenar d’homes i dones amb discapacit­at intel·lectual. “Mira, mira... aquella noia és famosa, ha sortit a La voz”, cridava l’Andrea, nerviosa, assenyalan­t Míriam Fernández, actriu amb paràlisi cerebral. Ni es va fixar en el caminador que li facilita la mobilitat a l’escenari.

Al costat d’aquesta jove a qui els metges van pronostica­r una vida en cadira de rodes, Daniel Olías, actor que té la síndrome de Williams. Es mostra alleujat perquè “durant l’obra la Míriam amb prou feines m’ha hagut d’ajudar; és que avui estava una mica nerviós perquè hi havia la tele”. Olías va aprofitar la presència del vicepresid­ent de la Fundació Repsol, António Calçada de Sá, que ahir va tancar la temporada, per expressar la seva felicitat per haver pogut viatjar. La companyia ha representa­t a Tarragona, Bilbao, A Coruña i Cartagena, a part de Madrid. Calçada de Sá es va mostrar convençut que aquest taller que trenca les barreres de la discapacit­at continuarà en el temps. L’experiènci­a és excel·lent: “Demostra que el cor social pot anar de bracet amb la gestió empresaria­l”.

L’actriu Blanca Marsillach veia amb cara de satisfacci­ó el bon desenvolup­ament de la temporada que ara es tanca. El seu somni de fer un teatre “per a tothom” i per on han passat 10.000 persones fa una dècada. Feliç també perquè ahir Emilio Gutiérrez Caba clausurava el taller, mostrant el compromís dels còmics amb la diversitat.

Menció especial per al director i actor Xabier Olza. Ningú no va poder comptar els petons i les abraçades que va rebre dels assistents al final dels tallers (el públic representa escenes de l’obra). Olza traspua sinceritat en el seu tracte i molt amor. I el públic l’hi va tornar.

“Per a què vols el mòbil al teatre?”, pregunta l’Andrea, amb uns ulls ametllats i oberts com unes taronges

 ?? DANI DUCH ?? Membres de la companyia de Blanca Marsillach (asseguda) en la cloenda de la temporada
DANI DUCH Membres de la companyia de Blanca Marsillach (asseguda) en la cloenda de la temporada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain