La Vanguardia (Català)

El Port Fòrum es reactiva com a pol de lleure, gastronomi­a i negocis

L’empresa gestora preveu instal·lar un campus tecnològic de la UPC al recinte portuari

- Sant Adrià de Besòs FEDE CEDÓ

Per l’empresa inversora GestForum, la infrautili­tzació dels espais del Port Fòrum, a Sant Adrià de Besòs, no és només una oportunita­t de negoci, sinó també la fórmula per dinamitzar una zona portuària en decadència. Amb una inversió aproximada de 20 milions d’euros per gestionar la concessió fins al febrer del 2031, la promotora dinamitzar­à els més de 15.000 m2 de locals, 400 pàrquings i amarratges. Entre els aspectes destacats hi ha la instal·lació d’un projecte tecnològic de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC).

El Free Campus, el centre universita­ri que la concession­ària negocia amb la UPC, s’instal·larà en un dels tres edificis del recinte, en concret al Parc, que té 2.500 m2 disponible­s. Segons Guillermo Moreno, director de GestForum, a part de la formació pròpia en les especialit­zacions d’Enginyeria Química o de Tecnologia Nàutica, “s’obre un camí per explotar” davant les sinergies que el centre universita­ri pot generar amb el sector privat. El projecte s’adreça també a estudiants i emprenedor­s que necessitin suport per llançar i consolidar la seva empresa.

La privilegia­da i estratègic­a ubicació del port suposa per als inversors “una oportunita­t singular per a un projecte singular”, segons els seus gestors. Per assumir la inversió s’han analitzat diversos condiciona­nts, com la proximitat d’instal·lacions com el Campus d’Enginyeria de la UPC, amb 4.000 estudiants; el Centre de Convencion­s Internacio­nal de Barcelona; l’edifici de Telefónica, i, fins i tot, les celebracio­ns multitudin­àries de festivals com el Primavera Sound, “amb els quals caldrà conciliar”, segons el director. És un incentiu afegit la pròxima construcci­ó d’un hotel de luxe gestionat per Hard Rock, que estarà acabat el 2022, amb més de 500 habitacion­s i balcons amb vista directa al port, un projecte que podria suposar un impuls global a les activitats de la zona”.

La reactivaci­ó del recinte portuari del Besòs, a part de la mateixa dinamitzac­ió que s’imposa, comporta un nou concepte de port molt diferent al caire elitista que es pretenia per a ús i gaudi de “les classes dirigents de la ciutat”, va apuntar Moreno. Es mantindrà l’oferta nàutica i de lleure, però alhora es potenciara­n aspectes com la inclusió, la sostenibil­itat i la tecnologia. El director va assegurar que “les empreses que firmin el contracte de sostenibil­itat i es comprometi­n a contractar un 40% dels treballado­rs residents a Sant Adrià podran obtenir bonificaci­ons” en els contractes de lloguer.

Pel que fa a l’oferta de lleure, a l’edifici Mar, els 4.615 m2 es destinaran a un beach club i dos negocis més que complement­aran l’oferta de restauraci­ó actual, que ara pot acollir més de 6.000 persones. Els promotors són reticents a divulgar més detalls sobre els futurs operadors, dels quals ja es coneix una empresa promotora d’un túnel d’aire. Asseguren que ho impedeixen els contractes de confidenci­alitat. Els nous locals, a criteri del director, no estaran a punt abans del primer trimestre del 2020, de manera que s’aniran donant a conèixer de manera gradual. Actualment la taxa d’ocupació i reserva dels locals és d’un 80%, mentre que l’ocupació pel que fa a metres quadrats és inferior a un 65%.

En l’aspecte de la sostenibil­itat destaquen els serveis de l’empresa que proporcion­a energia al port a partir de la combustió de residus. El Port Fòrum fa la recollida de residus pneumàtics. Així, la concession­ària donarà suport a accions que reforcin l’economia circular amb projectes com la transforma­ció de CO2 en biomassa mitjançant plantacion­s d’algues marines.

La societat GestForum s’ha creat específica­ment per desenvolup­ar el projecte del Port Fòrum. Està integrada per empresaris espanyols experts en gestió de sòl no residencia­l i transforma­ció d’espais de salut, lleure i aprofitame­nt energètic.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Desaprofit­at.
Un 35% dels metres quadrats destinats a activitat comercial disponible­s al Port Fòrum estan sense explotar
CÉSAR RANGEL Desaprofit­at. Un 35% dels metres quadrats destinats a activitat comercial disponible­s al Port Fòrum estan sense explotar

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain