La Vanguardia (Català)

ERC vol garanties de BComú per continuar negociant

Maragall no trenca relacions amb els comuns, però els exigeix que decideixin entre ERC i el PSC abans d’avançar converses

- LUIS BENVENUTY RAÚL MONTILLA Barcelona

Els republican­s no volen arribar al 15 de juny sense saber si el seu candidat, Ernest Maragall, serà el nou alcalde de Barcelona i trobarse, el mateix dia, que Ada Colau repeteix a l’alcaldia gràcies a un pacte que no els inclou. Davant aquest temor –ara mateix plausible–, ERC va donar ahir un cop a sobre de la taula i va anunciar un “parèntesi” en les converses amb els comuns fins que l’alcaldessa en funcions deixi clar si vol governar amb els republican­s o si la seva idea és repetir a l’alcaldia gràcies a un pacte de govern amb el PSC i amb els vots prestats del grup de Manuel Valls.

“Si l’acord no arriba a bon port no serà per Esquerra”, va assegurar Maragall en una compareixe­nça davant els mitjans de comunicaci­ó, en què va assenyalar que els republican­s estan posant sobre la taula propostes programàti­ques i també una “distribuci­ó equitativa, tant en responsabi­litats polítiques com executives” en un eventual govern bipartit amb els comuns: un executiu al 50%. Per això, l’alcaldable republicà va parlar de “generosita­t”, també d’“esforç”, qüestions que, a parer seu, són “del tot incompatiL­a bles amb una estratègia paral·lela entre BComú, el PSC i el senyor Valls”.

Maragall, de totes maneres, va allargar la mà a Colau per mantenir una trobada entre tots dos. “Tot això requereix un clima de lleialtat i confiança, sobretot en l’àmbit personal”, va afegir l’alcaldable republicà. “Avui mateix, si la senyora Colau vol, ens podem trobar i començar a tancar un acord bilateral i definitiu”, va afegir Maragall.

jugada dels republican­s va agafar a contrapeu els comuns. Fins ara Colau i els seus no han fet cap altra cosa que insistir en la formació d’un govern tripartit d’esquerres i demanar a ERC i PSC que superin les seves diferèncie­s per entendre’s. Ara, amb l’ultimàtum dels republican­s, l’alcaldessa en funcions es veu obligada a decantar-se.

El cert és que l’aspror s’està instal·lant en aquestes negociacio­ns. Pel que sembla, Colau i Maragall es tracten amb cordialita­t, però la seva falta de sintonia, manifesta des de la seva primera trobada tres dies després de les eleccions, ja impregna els seus negociador­s.

Així doncs, el plenari que BComú celebrarà demà sembla, de cop i volta, molt més transcende­ntal i complicat. El plenari és l’organisme en què els comuns prenen les seves decisions estratègiq­ues. Està format pels 1.500 membres més actius del partit.

El pla inicial era que els principals líders de la formació expliquess­in a les bases l’estat de les converses amb la resta de partits. D’aquesta manera, Colau i els seus podrien polsar l’estat d’ànim i l’opinió de les seves bases i plantejar-se quina podria ser la pregunta més oportuna per formular a la seva militància. I és que l’alcaldessa en funcions ja es va comprometr­e a ratificar mitjançant una consulta qualsevol pacte amb una altra formació.

L’ultimàtum de Maragall precipita els esdevenime­nts. Acaba de dinamitar un tripartit que no volia ni ERC ni PSC i deixa els socialiste­s, ara, com els únics interlocut­ors dels comuns.

Al cap de poc temps que el número u de la llista d’Esquerra posés sobre la taula el seu avís, la responsabl­e principal de les negociacio­ns postelecto­rals per part del PSC, Laia Bonet, va teclejar un tuit per dir que els socialiste­s continuara­n conversant amb els comuns, encara que no siguin la seva única opció. “Des del PSC continuem treballant per fer possible un bon acord de govern de progrés pro-Barcelona entre BComú i PSC, al marge que BComú mantingui obertes converses amb altres formacions”.

Colau haurà de polsar les preferènci­es de les seves bases i plantejar la inviabilit­at del tripartit

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Maragall ahir al migdia durant la seva compareixe­nça a la seu d’ERC
ANA JIMÉNEZ Maragall ahir al migdia durant la seva compareixe­nça a la seu d’ERC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain