La Vanguardia (Català)

Màxima alerta d’incendis per l’escassetat de pluges

Els departamen­ts d’Interior i Agricultur­a es preparen per a un dels pitjors estius dels últims anys si continua sense ploure al juny

- BARCELONA Redacció

Si des del començamen­t d’any ja s’han cremat més hectàrees que durant tot el 2018, l’estiu que s’acosta fa témer el pitjor. “Si al juny no plou, es presenta la pitjor campanya forestal dels últims anys”, va dir ahir el conseller d’Interior, Miquel Buch. Per preparar-la, s’ha impulsat un canvi de mètode passant “d’un model reactiu a un de proactiu”, va explicar Buch en la comissió d’Interior del Parlament de Catalunya, en què també va intervenir la consellera d’Agricultur­a, Teresa Jordà. Entre aquests dos departamen­ts es destinaran 32,4 milions, principalm­ent a la contractac­ió de personal i a dotacions d’equips.

El model “proactiu” que va explicar Buch es concretarà a fer menys contractes però més llargs per millorar la disponibil­itat dels bombers, desplaçar-los als llocs amb més probabilit­ats d’incendi, ampliar la formació en prevenció i donar més polivalènc­ia al personal. Buch va apuntar: “Venim d’un hivern llarg, càlid i semblant al del 2004-2005 o al del 2011-2012, i ja hem superat les 140 hectàrees calcinades de l’any passat”. I el fet és que malgrat les pluges de l’abril i del maig a les regions de Girona, Metropolit­ana Sud, Tarragona i Terres de l’Ebre, ja hi està havent incendis forestals.

Interior destinarà 17,2 milions d’euros a la campanya d’aquest any. Entre el 17 de juny i el 23 d’agost hi haurà 717 contractat­s nous entre tècnics, operadors de control, ajudants, conductors, especialis­tes del GRAF, tècnics especialis­tes en so i imatge, diplomats en infermeria o periodiste­s. La inversió també es destinarà al lloguer de vehicles i equipament­s, a material, al mantenimen­t de punts de vigilància o a la campanya publicitàr­ia. Durant l’estiu hi haurà 25 helicòpter­s i 12 avions i la flota terrestre disposa de 761 vehicles, dels quals 268 són d’intervenci­ó directa en els incendis i 357 estan preparats per dur a terme feines de suport i logística.

La consellera d’Agricultur­a, Teresa Jordà, va destacar que on més ràpidament s’incrementa­rà el perill d’incendi serà als dos extrems del país: a les comarques de l’Empordà i a les de l’Ebre. Ara bé, si persisteix la sequera, “el perill serà generalitz­at a tota la zona amb un clima mediterran­i més accentuat”. El seu departamen­t hi destinarà 15,2 milions d’euros, dels quals 12,6 correspone­n a actuacions de prevenció a través d’inversió directa del DARP o de línies d’ajuda per a accions de prevenció a particular­s, ajuntament­s i agrupacion­s de Defensa Forestal (ADF).

“Per millorar al màxim l’eficiència ens hem de centrar en l’anticipaci­ó”, va dir Jordà. En aquesta línia, la consellera va citar les 48 cremes controlade­s de vegetació, les 17.341 actuacions que ha fet el cos d’agents rurals o la feina de les 307 ADF, que cobreixen el territori de 668 municipis. Entre les actuacions destaquen les 6.000 inspeccion­s d’infraestru­ctures amb risc d’incendi forestal dutes a terme durant el 2018, “que han permès reduir de 48 a 19 el nombre d’incendis forestals causats per les línies elèctrique­s respecte a l’any anterior”, va afirmar Jordà, que també va insistir en la importànci­a de les campanyes de conscienci­ació preventive­s, com la de Sant Joan.

Aquest estiu s’intensific­arà la campanya perquè la gent no tiri burilles, tant des dels vehicles com des del mateix entorn natural, per evitar incendis com el que el 2012 va cremar més de 10.000 hectàrees a l’Empordà. La consellera també va destacar que dos de cada tres incendis comencen per negligènci­es o són intenciona­ts.

El Govern destinarà 32,4 milions a la campanya forestal, per a la qual es contractar­an 717 bombers i tècnics

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain