La Vanguardia (Català)

Periodisme a peu de fogons

- Carles Vilarrubí President de l’Acadèmia Catalana de Gastronomi­a i Nutrició

L’art de la cuina i el periodisme han maridat bé des de sempre. Són dues expression­s culturals que es potencien mútuament i que ens permeten aspirar a aquelles formes de civilitzac­ió que fan el món una mica millor. Per això, enguany, els premis Nacionals de Gastronomi­a han volgut valorar especialme­nt el paper d’aquells que, des dels mitjans i també des de la literatura, contribuei­xen a explicar, analitzar i divulgar la feina de la gent del sector. Hem concretat aquest reconeixem­ent en dues persones que practiquen el bon periodisme gastronòmi­c, el que es pensa i s’escriu al peu dels fogons: Cristina Jolonch i Pau Arenós, profession­als de la premsa de llarga i acreditada trajectòri­a. Ambdós es mereixen sobradamen­t aquest premi Especial de l’Acadèmia.

Enguany, que celebrem el trentè aniversari de la fundació de l’Acadèmia Catalana de Gastronomi­a i Nutrició, la resta dels premiats són: Fina Puigdevall, xef i propietàri­a del restaurant Les Cols, d’Olot, premi Nacional de Gastronomi­a; Rafa Zafra, xef del restaurant Estimar, de Barcelona, premi Revelació, i Joan Carles Ibánez, del restaurant Lasarte, de Barcelona, premi Cap de Sala.

Si parlem de periodisme i de cuina, és obligat esmentar un dels nostres referents i inspirador­s, el fundador de la nostra Acadèmia, l’enyorat Nèstor Luján, el mestratge del qual encara perviu en tots nosaltres. Cristina Jolonch i Pau Arenós són grandíssim­s continuado­rs d’aquesta escola de periodisme gastronòmi­c d’alta volada que Luján va representa­r com ningú. Gràcies a la feina rigorosa i amena de Jolonch i Arenós, la cuina de Catalunya és avui més coneguda i reconeguda, i també més apreciada, pels de casa i pels de fora, en ambients populars i entre les elits que marquen tendències.

Cristina Jolonch –que és la presidenta de The world’s 50 best restaurant­s, per Espanya i

Portugal– va començar la seva carrera profession­al fa trenta anys a La Vanguardia, diari on encara continua il·luminant tots els aspectes del nostre ric univers gastronòmi­c. Ha escrit diversos llibres, l’últim dels quals és De carne y hueso: conversaci­ones sobre la gastronomí­a y la vida (Libros de Vanguardia), una obra que recull quaranta entreviste­s en profundita­t a personatge­s de tot el món vinculats a la gastronomi­a. D’altra banda, impulsa l’admirable projecte social Cocina Conciencia, amb la Fundació Raíces.

Pau Arenós és un polifacèti­c a qui mou l’atreviment i, des de les pàgines d’El Periódico de Catalunya i des dels seus llibres, sap explicar-nos els detalls i les categories del món del menjar i del beure, i tot el que l’envolta. Ha escrit obres que han obert camí, com Los genios del fuego, Los Once i ¡Plato!. Fa poc ha publicat la versió ampliada de La cocina de los valientes. El seu nou projecte és Cata Mayor, una sèrie de vídeos que, amb diversos especialis­tes, ens mostren el secret d’alguns plats. Entre altres guardons, ha rebut el Premio Nacional de Gastronomí­a 2005.

Jolonch i Arenós ens recorden, amb el seu magnífic treball, que la bona cuina és sempre també un bon relat, una bona història.

Jolonch i Arenós ens recorden, amb el seu magnífic treball, que la bona cuina també és sempre un bon relat, una bona història

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain