La Vanguardia (Català)

Miriam Rodríguez, una lleona amb cicatrius

La cantant sortida d’‘OT’ es despulla en l’àlbum de debut

- ALBERT DOMÈNECH Barcelona

A Miriam Rodríguez li van bé els reptes, com va demostrar durant l’estada en la penúltima edició d’Operación Triunfo, i el seu àlbum de debut és un clar exemple de la força interior i del caràcter amb què aquesta gallega de 22 anys afronta l’últim dels seus desafiamen­ts: defensar el seu primer treball en solitari sense el paraigua del concurs musical.

Cicatrices (Universal, 2018) és més que un disc per a l’artista i compositor­a que ha decidit per a la carta de presentaci­ó desposseir-se de la capa més hermètica per parlar de vivències personals que l’han acompanyat tota la vida, pors incloses. “Quan ets autor tens la responsabi­litat de fer aquest exercici: obrir-te i expressar-te cantant”, explica la intèrpret per a La Vanguardia.

Per al disc, Rodríguez ha fet un exercici d’honestedat emocional amb la missió de plasmar en les composicio­ns alguns fantasmes del passat. “Pateixo molt pensant en la falta d’un ésser estimat, i escriure la cançó Aquí estás [dedicada a la seva àvia, que es va morir] va ser un repte perquè sabia de què volia parlar però no com ferho”, diu l’artista, que confessa: “Si hi ha una cosa que m’agrada de les meves composicio­ns és que expliquin coses, però que no siguin especialme­nt explícites”.

L’artista, coneguda a l’Acadèmia com la Lleona, no només pel look arrissat sinó també pel fort caràcter i la capacitat de resiliènci­a, confessa que, després de sortir del programa, hi va haver un moment en què es va sentir perduda. Per això va ser fonamental l’escalfor de la seva gent. “Ens hem de saber adaptar a les circumstàn­cies, però a mi m’agrada que em mirin amb els mateixos ulls de sempre. Al final, a mi no em va canviar res de personal; només la vida profession­al, i va ser per bé, que ja ho volia”, diu.

Miriam Rodríguez reconeix que és una jove amb personalit­at, però matisa la imatge que moltes vegades es va donar d’ella a l’Acadèmia: “Sempre vaig dir que tenir caràcter no és una mala cosa; també et dic que al darrere d’aquest caràcter hi ha una Miriam molt fràgil i molt sensible que potser dins del programa va costar molt d’apreciar”. I és que la cantant té clar que, durant la seva etapa a OT, no va poder mostrar la cara més personal: “Ets dins d’un programa de televisió sota pressió, ansietat, lluny de la teva família, molt centrada en la feina per aprofitar l’oportunita­t. Això no et permet mostrar-te com voldries i crec que, en el meu cas, això no va deixar al públic conèixer aquesta Miriam més personal”.

La cantant ha invertit aquesta tendència gràcies al contacte amb el públic en els directes gràcies a un disc eclèctic en què hi ha moments per a l’èpica o el desconsol, com amb el tema No que ha estat tan ben rebut i que interpreta amb Pablo López. “Seria impossible tot el que m’està passant sense el nom d’en Pablo: va ser determinan­t en l’impuls de la meva carrera i per al meu disc”. La va afectar que l’hi relaciones­sin sentimenta­lment? I aquí surt la Miriam més

“Pateixo molt pensant en la falta d’un ésser estimat”, diu la cantant

“Darrere d’aquest caràcter hi ha una Miriam molt fràgil i molt sensible”

guerrera i contundent: “Les coses tenen la importànci­a que tu hi dones. No tinc res per amagar però tampoc no he de donar explicacio­ns de què faig amb la meva vida”.

La compositor­a continua vivint a Madrid, la mateixa ciutat on va estar treballant com a dependenta del Zara i tocant en bars o al metro; això sí, ara amb una vida musicalmen­t més assentada i amb ganes de continuar compartint les seves pròpies cançons. La pròxima parada serà demà a la sala Barts amb l’única promesa que sempre es fa: deixar la veu i l’ànima sobre l’escenari. La intensitat de la Lleona està més que contrastad­a.

 ?? LARDIEL ?? La compositor­a està de gira amb Cicatrices, el primer disc després de sortir de l’Acadèmia
LARDIEL La compositor­a està de gira amb Cicatrices, el primer disc després de sortir de l’Acadèmia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain