La Vanguardia (Català)

El thriller arriba a les Canàries

Candela Peña i Darío Grandinett­i protagonit­zen ‘Hierro’, la nova sèrie de Movistar+ que s’estrena aquest divendres a la plataforma

- FRANCESC PUIG Barcelona

Una jutgessa arriba destinada a El Hierro, l’illa més remota de l’arxipèlag canari, el mateix matí que hi ha un assassinat. És el punt de partida de la nova sèrie original de Movistar+ que s’estrena demà completa a la carta a la plataforma: un thriller policíac que té un repartimen­t encapçalat per Candela Peña i Dario Grandinett­i i en què l’illa canària és una protagonis­ta més de la història.

Hierro, que té vuit capítols de 50 minuts de durada, narra la investigac­ió que segueixen en paral·lel dos personatge­s oposats, la jutgessa Candela Montes i l’obscur empresari Díaz, que es converteix en el principal sospitós del crim. La víctima és en Fran, un jove d’El Hierro que apareix assassinat

el mateix dia que es volia casar precisamen­t amb la filla de Díaz. A partir d’aquest moment, Montes i Díaz s’entossudir­an a buscar l’assassí per motius ben diferents. La primera vol justícia, i el segon, demostrar que és innocent. Cadascun farà servir mètodes diferents d’investigac­ió, però com que l’illa és un món petit, els xocs entre ells seran habituals.

Candela Peña, amb tres premis Goya a la seva filmografi­a, dona vida a aquesta jutgessa a qui acaben de destinar a El Hierro com a càstig pel seu comportame­nt heterodox i que no ho tindrà fàcil per adaptarse a la vida en una comunitat que, com ella mateixa, té un caràcter fort.

L’actriu, que es mostra orgullosa de ser la “primera protagonis­ta femenina” en una sèrie de Movistar+, defineix el seu personatge com “una dona amb unes trames que no se sustenten en un home: no és ni la xicota ni la dona de ningú sinó que lidera la seva família, amb un fill que té una malaltia greu i va en cadira de rodes”. El que més caracterit­za aquest personatge, però, és “que té opinió pròpia”, cosa que l’ha portat a ser “castigada pel sistema” i desplaçada al lloc més recòndit possible, “on necessites dos avions o un avió i un vaixell per arribar-hi”, explica Peña.

Per la seva part, Darío Grandinett­i dona vida a Díaz, “un personatge sospitós de tot”. “És algú que no és de l’illa, que s’ha de buscar la vida i tirar endavant amb el que això significa en un lloc petit que no és el seu i que no sol obrir fàcilment els braços a algú que ve de fora”, diu l’actor argentí. “És un malvat amb qui jo crec, però, que la gent empatitzar­à perquè està intentant demostrar que és innocent”, afegeix.

Malgrat que la sèrie és coral, la relació entre Montes i Díaz marca el desenvolup­ament de la trama. “La jutgessa no comparteix l’opinió de tota la gent de l’illa d’assenyalar Díaz com a culpable del crim, però tampoc no coneix aquest senyor, només es basa en les proves i vol aplicar la llei de la manera que ella creu que s’ha de fer”.

El Hierro és una protagonis­ta més de la història. “Una illa com aquesta pot ser molt asfixiant i fer que et sentis tancada; és una situació que fa enfadar molt aquesta jutgessa perquè tothom coneix a tothom i és una mica com viure sota control, com si fossis en una presó”, diu l’actriu, que defineix com “un somni” treballar al costat de Grandinett­i, a qui admira des de petita quan l’anava a veure al teatre Goya de Barcelona.

“La meva formació és argentina i tinc una manera d’entendre la feina molt semblant a la seva: tots dos tenim clar que som vehicles per explicar la història d’un altre”, afirma. L’actriu també està contenta d’haver-se retrobat en el rodatge amb l’actor Juan Carlos Vellido (“tots dos som de Gavà i vam anar a Madrid a buscarnos la vida com a actors”) i d’haver conegut “uns extraordin­aris actors canaris” que han pogut parlar amb els seus propis accents, “cosa que celebro molt”. Entre aquests actors hi ha Mónica López, Yaiza Guimaré, Kimberley Tell, Tania Santana, Luifer Rodríguez, Mari Carmen Sánchez i Antonia San Juan.

El mateix matí que una jutgessa arriba a l’illa apareix el cadàver d’un jove que s’havia de casar aquell dia

 ?? MOVISTAR+ ?? Candela Peña i Juan Carlos Vellido en una seqüència de la nova ficció
MOVISTAR+ Candela Peña i Juan Carlos Vellido en una seqüència de la nova ficció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain