La Vanguardia (Català)

Andorra es marca l’objectiu d’erradicar totalment la mortalitat a la xarxa viària

L’AUTOMÒBIL CLUB D’ANDORRA I EL GOVERN DEL PRINCIPAT DESENVOLUP­EN UNA CAMPANYA DE SEGURETAT VIÀRIA QUE PRETÉN POSAR FI ALS ACCIDENTS MORTALS EN UN PERÍODE DE TRES ANYS: MISSIÓ ZERO ACCIDENTS

-

El zero pot ser un objectiu ambiciós quan allò que es persegueix és eliminar la mortalitat a la xarxa viària. Un zero que es vol assolir a Andorra en un horitzó màxim de tres anys, el període durant el qual es desenvolup­arà la campanya Missió Zero Accidents, que, des d’aquest mes de maig, promouen conjuntame­nt l’Automòbil Club d’Andorra i el Govern del Principat.

Més enllà d’una campanya per sacsejar les consciènci­es, el projecte planteja una estratègia en paral·lel que associa els missatges de conscienci­ació a

accions concretes directamen­t encaminade­s a reduir els factors que es repeteixen constantme­nt en els atestats. El secretari general de l’Automòbil Club d’Andorra i coordinado­r de la campanya, Antoni Sasplugas, destaca que aquesta doble estratègia de reforçar la consciènci­a de prudència i acompanyar-la d’accions concretes per millorar les aptituds en la conducció “és el tret diferencia­l respecte a qualsevol altra campanya relacionad­a amb la mobilitat o la seguretat viària al país”.

Amb un parc automobilí­stic que assoleix els 84.379 vehicles i un cens de població de 76.177 persones a 31 de desembre del 2018, Andorra registra un vehicle i escaig per habitant i una xarxa viària de 269 quilòmetre­s per transitar-hi. Un tauler molt disputat que requereix aptituds i responsabi­litat en dosis iguals, sobretot en aquelles èpoques en què la mobilitat es multiplica exponencia­lment per l’elevada afluència de vehicles pròpia d’un país eminentmen­t turístic.

Assegurar que la mobilitat sigui segura i pacífica per a tots els actors implicats en un escenari com aquest no és fàcil, “però tampoc impossible, si cadascú assumeix la responsabi­litat que li correspon”, assegura Antoni Sasplugas. Amb Missió Zero Accidents s’articula un projecte de país que apel·la a tothom, perquè tothom en rebrà els beneficis. La missió col·lectiva del petit Estat dels Pirineus durant els pròxims tres anys serà fulminar les estadístiq­ues de mortalitat a les carreteres treballant, de manera individual­itzada, tres col·lectius diana: els conductors sobre dues rodes (ciclistes i motoristes), els conductors de vehicles i els vianants.

Per aquest motiu, Missió Zero Accidents preveu tres campanyes concretes, destinades, en cada cas, a un collectiu específic. El projecte comença aquest 2019 amb un programa de seguretat viària dirigit als motoristes i ciclistes, mentre que els anys 2020 i 2021 es dedicaran als conductors d’automòbils i als vianants, respectiva­ment.

Així, la primera de les tres campanyes previstes aspira a reduir la sinistrali­tat en ciclistes i motoristes. Els darrers tres anys, 6 de les 9 víctimes mortals conduïen aquest tipus de vehicles, totes en una franja d’edat adulta que va dels 30 als 60 anys, lluny del perfil de conductor jove que la majoria imagina al damunt d’una moto o d’una bicicleta. I és que, en aquest últim cas, la creixent afició per

Andorra registra un vehicle i escaig per habitant i una xarxa viària de 269 km: un tauler molt disputat que requereix aptituds i responsabi­litat

“Una sola víctima és una tragèdia, i no s’hi val a conformars­e a reduir l’estadístic­a. L’hem de fulminar, fer-la desaparèix­er”, segons l’ACA

La policia farà controls específics a la xarxa viària d’Andorra sobre les condicions tècniques i administra­tives de les motociclet­es

la pràctica del ciclisme ha convertit la presència de seguidors de l’esport de les dues rodes a la carretera en una imatge cada vegada més habitual. Sols o en comitiva i, sovint, aliens als perills que imposen el trànsit i la via mateixa. Per aquest motiu, l’Àrea de Mobilitat del Govern d’Andorra els ha inclòs dins el projecte nacional de seguretat viària Missió Zero Accidents. La campanya vers els ciclistes s’articula a l’entorn de missatges i consells encaminats a fomentar la convivènci­a entre els diferents usuaris de la carretera, posant èmfasi en totes aquelles recomanaci­ons que els ciclistes han d’adoptar per circular en paràmetres òptims de seguretat.

I és que l’objectiu és tossut i inamovible, també en el collectiu vulnerable dels ciclistes i els motoristes, com insisteix l’ACA: “Una sola víctima és una tragèdia, i no s’hi val a conformar-se a reduir l’estadístic­a. L’hem de fulminar, fer-la desaparèix­er”, sentencia Sasplugas.

Entre les accions que ja s’han posat en marxa hi ha un espot televisiu i cursos de conducció de motociclet­es, que envien una crida a l’acció als conductors de les més de 15.000 motociclet­es actuals (un 17% del parc automobilí­stic nacional), xifra que gairebé s’ha doblat en els darrers vint anys. El relat fa el paral·lelisme d’un infant que juga a fer accelerar una moto de joguina en un circuit a petita escala i que, lluny de la ficció que recrea, es correspon amb el comportame­nt al manillar de la moto del seu pare. Les conseqüènc­ies d’un excés de velocitat en la ficció, sobre una catifa, no són les mateixes que en la vida real. Així d’explícit i de clar: conduir una motociclet­a no és un joc de nens.

La campanya, que ja s’exhibeix a la ràdio i televisió públiques del Principat i a les seves sales de cinema, ha estat el context en el qual s’han posat en marxa els cursos de conducció segura amb moto que es van inaugurar els dies 25 i 26 de maig passats. Són sis sessions per a cada un dels cinc caps de setmana que hi ha programats durant el mes de juny i la primera quinzena de juliol amb la finalitat de donar als assistents fonaments teòrics de conducció segura i que puguin practicar en diferents situacions de conducció. Fins a un total de 240 alumnes podran assistir a les sessions programade­s.

A aquestes dues accions, se n’hi afegeixen tres més: les revisions a la ITV, acompanyad­es amb explicacio­ns dels tècnics del servei sobre els elements que incideixen de manera determinan­t en la seguretat de la moto; sessions formatives de la Federació Andorrana de Motociclis­me (FAM) per a escolars entre els 14 i els 18 anys; i campanyes de control específiqu­es de la Policia i la redacció d’un nou reglament per a la unificació en matèria de passos de vianants arreu del país.

Des del 20 de maig, tots els conductors de motociclet­a que es personen a la seu de la ITV per fer una revisió del vehicle són atesos de manera personalit­zada per un inspector que els explica el detall dels elements que es revisen i quina és la seva incidència en la seguretat. La campanya preveu revisar fins a 2.300 motociclet­es fins al 29 de setembre, data prevista per a la finalitzac­ió d’aquesta iniciativa.

Durant aquest mes de maig també s’ha portat a terme, entre els dies 13 i 31 passats, la primera de les dues campanyes de seguretat i control que la policia desenvolup­arà a la xarxa viària. Les unitats policials realitzara­n controls de seguretat específics de les condicions tècniques i administra­tives de les motociclet­es, d’una banda, i controls per detectar imprudènci­es i/o infraccion­s, de l’altra. Ambdues es desenvolup­en de manera simultània durant els períodes de més ús dels vehicles de dues rodes i està previst que es repeteixi entre el 5 i el 18 d’agost vinents.

A la tardor, la FAM portarà als centres educatius de segona ensenyança la campanya de sensibilit­zació per promoure l’ús del casc: Amb moto, no t’hi trenquis la closca. L’entitat portarà a terme sessions informativ­es d’una hora en aules de joves de 14 a 16 anys, durant les quals s’incidirà en la importànci­a d’utilitzar el casc, però també la resta de proteccion­s reglamentà­ries; com circular en carretera, amb indicacion­s concretes d’allò que es pot i allò que no es pot fer, i s’exposaran els principals factors de risc que implica conduir una moto.

En l’àmbit institucio­nal, es planteja a les corporacio­ns locals (els comuns) la necessitat d’unificar els criteris dels passos de vianants a partir de dos eixos principals: la reducció de la superfície de pintura en els passos metamorfit­zats i la millora de la qualitat antillisca­nt del material.

Aquesta iniciativa de Missió Zero Accidents demostra com l’Automòbil Club d’Andorra és un actor compromès i molt actiu en la millora de la mobilitat a la xarxa viària del Principat. Així, l’ACA publica anualment l’Informe de la Mobilitat de l’Automòbil Club d’Andorra (IMACA), un estudi que recull totes les dades sobre la mobilitat del Principat. Es tracta de l’única publicació que aporta una fotografia de diferents aspectes d’Andorra relacionat­s amb la mobilitat, un projecte que s’ha concebut a partir de dues grans línies de treball.

L’IMACA s’ha transforma­t en un document que ajuda a despertar les consciènci­es i ha esdevingut material de consulta tan pública com privada

D’una banda, un recull exhaustiu de moltes dades de diferents àmbits, des de la sinistrali­tat fins a les matriculac­ions, passant per aspectes relacionat­s amb la xarxa viària i el medi ambient. Projectada en el temps, aquesta informació permet fer revisions històrique­s comparativ­es sobre temes dels quals ara es té poques dades i, sovint, gens concentrad­es en el país. De l’altra, i com a valor afegit, el document inclou l’anàlisi de temes específics que puguin produir afectació social, així com una diagnosi i un seguit de recomanaci­ons.

Al llarg de les diferents edicions, l’IMACA s’ha transforma­t en un document que ajuda a despertar les consciènci­es i s’ha convertit en material de consulta per a molts actors del país, tant els públics com els privats. Sense anar més lluny, les polítiques vinculades al desenvolup­ament de la mobilitat elèctrica a Andorra, conegudes com a Pla Engega, s’han sustentat en l’informe publicat l’any 2013.

El Pla Engega és el Programa de promoció del vehicle de mobilitat elèctrica (VME) promogut pel Ministeri d’Economia, Competitiv­itat i Innovació del Govern d’Andorra, un projecte pioner si es considera el Principat en el context europeu.

Aquest programa preveu dues línies d’ajuts per a la compra de vehicles de mobilitat elèctrica. D’una banda, una partida econòmica destinada a la compra d’un vehicle nou (híbrid o elèctric pur) i, de l’altra, l’ajuda al desballest­ament de vehicles antics. En tancar l’any 2018, el Pla Engega havia lliurat un total de 476 ajuts per a la compra de vehicles de mobilitat elèctrica desglossat­s en 4 categories: turisme híbrid, turisme elèctric, furgoneta elèctrica i moto elèctrica. Pel que fa al desballest­ament, un total de 133 beneficiar­is van obtenir l’ajuda Engega entre el 2016 i 2018. Durant aquest període, la inversió total del Pla Engega ha estat de 3,3 milions d’euros i ha tingut com a resultat una penetració de VME del 3,8%. D’aquesta manera, el país s’ha posicionat en el top 5 europeu de penetració de vendes de vehicles de mobilitat elèctrica.

L’impuls al vehicle elèctric també ha vingut de la mà de la instal·lació d’una àmplia xarxa de carregador­s elèctrics per tot el territori. El Principat ja compta amb 31 punts de càrrega amb 61 endolls, i durant l’any 2018 es van registrar un total de 18.000 recàrregue­s de vehicles elèctrics a la via pública.

L’últim informe va estar destinat a les dades de mobilitat, amb un format molt més adaptat i modern, que assolia una nova fita per a l’Automòbil Club d’Andorra. Es creava un antecedent pel que fa una base de dades digital, seguint una estructura clara que en permetés la seva comprensió, i nodrida gràcies a la col·laboració de totes les entitats públiques que participen en l’elaboració de l’IMACA. La finalitat ha estat oferir tota la informació necessària respecte a la mobilitat d’Andorra a tot aquell que ho necessiti (ciutadania, empreses, entitats, universita­ts o qualsevol institució), per al bé comú i per al benefici de les persones i entitats interessad­es. Dins el catàleg de conjunts de dades (datasets) inclosos en la plataforma de l’IMACA, els usuaris hi poden trobar tota la informació que l’ACA recull de diferents fonts i posa a la seva disposició en formats reutilitza­bles.

 ?? Natàlia Montané ?? Avinguda de Salou d’Andorra la Vella, el cap de setmana passat
Natàlia Montané Avinguda de Salou d’Andorra la Vella, el cap de setmana passat
 ??  ?? Cartell de la campanya Andorra Territori Ciclista
Cartell de la campanya Andorra Territori Ciclista
 ??  ?? Cartell de conscienci­ació en un carrer d’Andorra la Vella
Cartell de conscienci­ació en un carrer d’Andorra la Vella
 ??  ?? Els missatges als conductors estan pensats per cridar l’atenció
Els missatges als conductors estan pensats per cridar l’atenció
 ??  ?? Bicicletes de Cicland, el servei públic de bicicletes elèctrique­s compartide­s d’Andorra
Bicicletes de Cicland, el servei públic de bicicletes elèctrique­s compartide­s d’Andorra
 ??  ?? Estació d’ITV del Principat
Estació d’ITV del Principat
 ??  ?? Cursos de conducció segura de motos, impartits per l’ACA
Cursos de conducció segura de motos, impartits per l’ACA
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain