La Vanguardia (Català)

Itàlia s’obre al diàleg però manté els seus plans

Salvini diu que la CE “respectarà” la voluntat dels italians

- ANNA BUJ

El Govern italià no mostra intencions de modificar els seus plans econòmics. Aquesta va ser la primera resposta dels viceprimer­s ministres italians, Luigi Di Maio (Moviment 5 Estrelles) i Matteo Salvini (Lliga), davant la recomanaci­ó de la Comissió Europea d’obrir un procedimen­t per dèficit excessiu al país transalpí. Roma va respondre de forma més diplomàtic­a de l’esperat, i assegura que dialogarà amb la CE per evitar el càstig –que en una última instància podria acabar amb una multa del 0,2% del PIB (equivalent a 3.500 milions d’euros)–, però els seus líders polítics es van negar a modificar les seves propostes econòmique­s.

Com s’havia avançat, la CE va donar ahir per finalitzad­a la treva econòmica amb Itàlia i va proposar l’obertura del procedimen­t per dèficit excessiu perquè considera que els arguments italians per explicar per què no s’ha reduït l’elevat deute públic a un ritme satisfacto­ri són insuficien­ts. Segons les previsions macroeconò­miques de la Comissió, el deute creixerà aquest any fins al 133,7% del PIB i al 135,2% el 2020. Ara la decisió final la tindran els ministres d’Economia de la Unió, que prendran la decisió final en la seva reunió del juliol.

Salvini, que de facto és qui té les regnes del poder a Itàlia, va ser el més taxatiu a l’assegurar que Roma necessita adoptar les seves polítiques (incloent l’anomenada flat tax, una reducció d’impostos) que no tenen res a veure amb l’acostament a l’austeritat de l’anterior govern. “Amb retallades, sancions i austeritat, els nivells de deute, pobresa, insegureta­t i atur han augmentat. Hem de fer l’oposat”, va declarar el líder de la Lliga. “A Brussel·les, respectara­n aquesta voluntat”, va afegir.

Per la seva part, Di Maio va denunciar que durant anys Itàlia ha donat “sense rebre”, o ha rebut “menys del que li correspond­ria”, anys en què han estat “totalment ignorats sobre la qüestió dels immigrants, per exemple”. El líder grillino critica que “cada dia es trobi un nou motiu per parlar malament d’Itàlia”. “Així no pot ser”, va sentenciar, adjudicant la culpa dels nivells de deute a l’anterior govern del Partit Demòcrata, de centreesqu­erra.

El desafiamen­t de la CE troba Itàlia en un moment molt crític. El Govern format per la unió entre la Lliga i l’M5E viu el seu pitjor moment després de les eleccions europees, que van reconfigur­ar els equilibris de poder a favor de la ultradreta. La crisi interna és tan gran que el primer ministre, Giuseppe Conte, ha arribat al punt d’haver d’organitzar una roda de premsa per amenaçar de dimitir si Di Maio i Salvini no posen fi a la seva guerra. Tot això afecta clarament les negociacio­ns amb la UE. Davant aquest panorama, no està clar qui és el millor interlocut­or per negociar la Comissió, ja que els grillini qüestionen el ministre d’Economia, Giovanni Tria, un independen­t afavorit per la Lliga. A més, la perenne campanya electoral italiana no ha acabat. Els líders polítics no només pensen en una eventual crida a les urnes per renovar el Govern, sinó que també tenen una cita diumenge, on la Lliga es juga la segona volta en diversos ajuntament­s de pes.

Transcorre­guts uns mesos de pau després d’evitar una sanció pels pressupost­os expansius aprovats pel Govern populista, sembla que s’acosta altra vegada un duel obert entre Roma i Brussel·les. Passada la pressió de les eleccions europees, Itàlia haurà de tornar a cedir si vol evitar un càstig que posaria els seus comptes en perill. Qui va ser més temperat va ser el premier Conte, qui des del Vietnam va defensar que no modificara­n els pressupost­os però va repetir que Itàlia respectarà el pacte d’estabilita­t i està disposat a un diàleg constructi­u per evitar el procedimen­t.

L’amenaça de Brussel·les troba el Govern italià enmig del seu pitjor moment de crisi interna

 ?? CLAUDIO PERI / AP ?? Matteo Salvini, l’home fort del Govern italià
CLAUDIO PERI / AP Matteo Salvini, l’home fort del Govern italià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain