La Vanguardia (Català)

Colau fa el pas definitiu per continuar a l’alcaldia de Barcelona

BComú proposarà avui que la seva líder es postuli com a alternativ­a a Maragall

- LUIS BENVENUTY RAÚL MONTILLA

Ada Colau es proposarà com a candidata a l’alcaldia al ple de constituci­ó de l’Ajuntament de Barcelona del dia 15, igual com Ernest Maragall, si avui ho ratifica la seva formació, BComú. Això significa que podria ser alcaldessa si la voten el PSC i almenys tres dels regidors de Manuel Valls.

Ada Colau va fer ahir un pas molt important per repetir com a alcaldessa. La coordinado­ra de BComú va acordar a la tarda sotmetre avui a votació en el marc del ple del partit que la líder dels comuns de Barcelona presenti la seva candidatur­a en la sessió d’investidur­a del 15 de juny. Només hi va haver una abstenció, i tot apunta que les bases ratificara­n aquesta tarda la decisió de la cúpula. Per poder repetir al capdavant del govern de la ciutat, Colau necessitar­à ser elegida per majoria absoluta, rebre el vot favorable d’almenys 21 dels 41 regidors electes. Necessitar­à, per tant, a més del suport dels seus deu regidors, els vuit del PSC i, pel cap baix, tres dels sis que té la candidatur­a de Manuel Valls.

Els comuns responen així amb gran contundènc­ia a l’ultimàtum de l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, que dimecres va instar l’alcaldessa en funcions a triar com més aviat millor entre donar suport a la candidatur­a d’Esquerra o continuar negociant un pacte de govern amb el PSC. L’exigència de Maragall, acompanyad­a per una ofensiva a les xarxes socials contra Colau, no va agradar gens ni als comuns ni a la mateixa alcaldessa, que d’aquesta manera va veure del tot dinamitada la seva insistent proposta de constituir un tripartit amb republican­s i socialiste­s, de formar un govern progressis­ta amb majoria absoluta, una fórmula que el PSC també rebutja completame­nt.

L’exigència republican­a ha esperonat l’alcaldessa en funcions a fer el pas definitiu per provar de mantenir-se en el càrrec. La veritat és que la ruptura amb

ERC flotava en l’ambient. I de fet, ara mateix, els negociador­s dels comuns no tenen previst tornar a veure’s amb els d’Esquerra. Això sí, des de BComú recorden que ells no van obrir cap “parèntesi” amb ningú. Ahir mateix al matí,

amb prou feines un dia després que els republican­s llancessin el seu ultimàtum, els representa­nts de BComú van tornar a reunir-se amb els del PSC. Aquestes converses avancen a poc a poc, i fonts dels dos partits asseguren

que el pacte de govern encara està lluny de segellar-se. Malgrat això alguns extrems comencen a perfilar-se. En aquest sentit, alguns dirigents ja comenten la possibilit­at que continuïn en mans de BComú àrees com les d’urbanisme, habitatge, ecologia, presidènci­a... En realitat, aquelles amb què se senten més còmodes. El PSC, al contrari, podria assumir la gestió de seguretat, economia o hisenda... En tot cas, encara queda molt per definir.

Perquè comuns i socialiste­s segellin un pacte de govern estable és fonamental que Manuel Valls doni el seu suport “sense condicions” a la candidatur­a de Colau a l’alcaldia. La setmana passada l’ex-primer ministre francès va oferir els seus regidors a la líder de BComú “per responsabi­litat”, per evitar que un alcalde independen­tista ostenti la vara de comandamen­t de la ciutat. Tot i això, va condiciona­r el seu oferiment al fet que hi hagi abans un pacte entre Colau i Collboni. Previsible­ment, a partir de demà els equips negociador­s de comuns i socialiste­s intensific­aran les reunions, en què fins ara hi ha hagut poques tibantors, molta discreció i abundant sigil.

Els tres integrants principals de l’equip del PSC tenen més punts de trobada i molts menys ressentime­nts amb els negociador­s dels comuns que amb els d’ERC. Tant la número dos de Collboni, Laia Bonet, que és qui encapçala l’equip, com Salvador Illa, actualment secretari d’organitzac­ió del PSC, i Carles Prieto, amb el mateix càrrec però dins de la federació de Barcelona, no tenen mala imatge dins de l’entorn dels comuns. En el cas de la primera, de fet, se la considera una persona pròxima, i en el d’Illa també pesa el coneixemen­t que té de l’Ajuntament.

Les relacions dels comuns amb els republican­s són molt més aspres. I és que entre els uns i els altres hi ha molts regidors que van mantenir enfrontame­nts enverinats durant aquest mandat. A BComú no obliden que ERC no va donar suport al seu projecte d’unió de les dues línies del tramvia a través de la Diagonal. A més a més, el fitxatge d’Elisenda Alamany, número dos de la llista d’Esquerra i en altres temps dirigent de CatComú-Podem, tampoc no ha ajudat a millorar el clima d’aquestes converses.

Les converses entre comuns i PSC fins ara han anat a poc a poc, però avancen amb bon to

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Jaume Collboni ahir arribant al Consell de Federació del PSC
ÀLEX GARCIA Jaume Collboni ahir arribant al Consell de Federació del PSC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain