La Vanguardia (Català)

Sánchez només exclou l’independen­tisme i Vox

El PSOE s’inclina per buscar els vots d’UPN a costa de no governar Navarra La majoria està en 174 escons, ja que els presos suspesos no hi renuncien

- Enric Juliana Madrid

El Rei proposa Sánchez com a candidat. El líder del PSOE començarà la setmana que ve una ronda de contactes amb la resta dels partits per buscar suports per a la seva investidur­a com a president.

Pedro Sánchez voldria fer una excursió al centre i Albert Rivera li nega la motxilla. Ara queda per veure quina serà la decisió final de Pablo Casado, que ahir, amb llenguatge notablemen­t moderat, va negar la possibilit­at que el Partit Popular s’acabi abstenint en la investidur­a del candidat socialista. Sánchez va rebre ahir a la nit l’encàrrec del cap de l’Estat, una vegada acabada la ronda de consultes als representa­nts dels partits.

Sánchez juga fort. No ha fet cap trucada exploratòr­ia als seus possibles aliats durant les dues últimes setmanes. Mirada freda, poques paraules i escacs aleatoris. Moviments fins a un cert punt imprevisto­s per acostar-se amb avantatge a l’objectiu final. Els escacs aleatoris són una metàfora molt grata a Iván Redondo, el cap de gabinet de Sánchez, una persona aficionada a l’esport més cerebral de tots. Els escacs aleatoris es caracterit­zen per una disposició diferent de les peces majors, amb la consegüent alteració estratègic­a del joc. El campió nord-americà

Bobby Fischer era molt aficionat a aquesta variant. Posem un exemple: un alfil situat a l’extrem tradiciona­lment assignat a la torre travessa ràpidament el tauler i li ofereix la presidènci­a de la comunitat foral de Navarra a la Unió del Poble Navarrès, passant per sobre dels sacrificat­s peons del PSOE local. UPN accepta el canvi – abstenció per abstenció– i amb aquesta acceptació convida els seus aliats del Partit Popular i de Ciutadans a facilitar la investidur­a blanca que persegueix Sánchez.

Investidur­a blanca. Aquest és l’objectiu prioritari del líder socialista, que ahir a la nit, després de rebre l’encàrrec del Rei, va anunciar la immediata obertura d’una ronda de contactes amb els líders del Partit Popular, Ciutadans i Unides Podem, per aquest ordre. Equipat amb la bandera d’Europa i amb sòlids suports a Brussel·les, París i Berlín, evidenciat­s per l’entrevista que va mantenir amb el president francès Emmanuel Macron el 27 de maig, hores després del tancament dels col·legis electorals a Espanya, Sánchez s’ha dedicat els últims deu dies a fer una projecció de força estratègic­a.

Investidur­a blanca. Recerca d’unes abstencion­s d’alt valor polític en el camp de la dreta. Cap suport dels independen­tistes. I frenada en sec a les aspiracion­s d’Unides Podem: col·laboració sense coalició. Investidur­a blanca beneïda per Europa. Els senyals de suport des de Brussel·les són ben visibles.

Hores després de la sortida d’Espanya de la zona europea de vigilància intensiva (procedimen­t corrector del dèficit públic), Brussel·les anunciava ahir l’obertura d’expedient sancionado­r a Itàlia pel desgavell crònic dels seus comptes públics. El 26-M el líder populista Matteo

Salvini va guanyar els comicis europeus a Itàlia amb un contundent 34%, però els moviments nacional-populistes no han obtingut, en conjunt, una suma d’escons que els permeti actuar com a força de bloqueig a la Unió. Quan es juga fort, o bloqueges o et bloquegen. Itàlia esdevé ara el focus de les tensions i Sánchez, en estat de gràcia, emergeix com l’“anti-Salvini”. Aquest és avui el seu principal actiu, més enllà dels 123 diputats obtinguts a l’abril. Amb aquestes dues palanques, la força europea i un grup parlamenta­ri que supera en més de cinquanta escons el primer partit de l’oposició, Sánchez intenta obtenir la investidur­a blanca.

El candidat socialista pretén atreure la dreta cap a un marc de consens que li permeti rebaixar les aspiracion­s d’Unides Podem, una coalició sotmesa els últims deu dies a un fort sacseig polític i mediàtic després dels pèssims resultats que va fer en les eleccions municipals, autonòmiqu­es i europees, agreujats per unes dissension­s internes que en aquests moments no posen en perill el lideratge de Pablo Iglesias. La investidur­a blanca també seria, per tant, un mecanisme disciplina­dor d’Unides Podem. Col·laboració, sense coalició.

Rivera ahir va dir que no, malgrat els esforços de Luis Garicano per transporta­r Ciutadans cap a posicions més centristes. El gest de Manuel Valls a Barcelona –més escacs aleatoris– apunta en aquesta direcció. Casado també va dir que no a l’abstenció, amb tons més suaus i avalant la bona disposició d’UPN.

Més dades a favor de Sánchez: la decisió dels quatre diputats independen­tistes suspesos de no renunciar de manera immediata al seu càrrec rebaixa el quòrum a 346 escons. En la segona votació, la investidur­a prospera amb més vots positius que negatius.

PARTIT POPULAR Casado nega l’abstenció, sense tons durs i amb l’aval a l’operació de Navarra

CANVIS ARITMÈTICS Els independen­tistes suspesos no renuncien i rebaixen el quòrum de la votació

 ?? JUAN CARLOS HIDALGO / EFE ??
JUAN CARLOS HIDALGO / EFE
 ?? LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE ?? Meritxell Batet abans d’anunciar la candidatur­a de Pedro Sánchez
LUCA PIERGIOVAN­NI / EFE Meritxell Batet abans d’anunciar la candidatur­a de Pedro Sánchez
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain