La Vanguardia (Català)

Ana Vallés

PRESIDENTA DEL GRUP SORIGUÉ

-

Un edifici rehabilita­t expressame­nt al centre Planta, la plataforma artística del grup Sorigué al seu polígon industrial de Balaguer, acull a partir d’ara de manera permanent l’obra de Bill Viola

Ocean without a shore.

Recent encara el seu desembarca­ment a Madrid amb obres de Mat Collishaw, la Fundació Sorigué obre l’estiu cultural presentant la primera exposició permanent d’un vídeo de Bill Viola al complex d’àrids Planta, a Balaguer (Noguera), on també s’exhibeix la magna instal·lació de Juan Muñoz, Double bind.

La peça de Viola, artista de referència en el camp del videoart, Ocean without a shore ,no s’havia exposat a Europa des del 2007, quan es va projectar a la vella església medieval de San Gallo, en el marc de la Biennal de Venècia.

Viola ha donat el vistiplau a la rehabilita­ció del vell magatzem d’eines agrícoles que ara serà la sala de projecció permanent inspirada en l’espai on la peça es va exposar per primera vegada. Segons ha escrit, “Ocean without a shore tracta sobre la presència dels morts en les nostres vides”. En una cambra fosca, els tres altars sobre els quals es col·loquen les pantalles es converteix­en en “portals per al pas dels morts cap al nostre món i des del nostre món”, explica. El vídeo mostra una successió de persones que s’acosten lentament des de la foscor i van cap a una zona lluminosa després de travessar un llindar invisible d’aigua i llum per passar al món físic i tornar al punt de partida.

Segons Kira Perov, directora executiva de Bill Viola Studio i dona de l’artista, l’obra genera una experiènci­a molt emotiva en els espectador­s, que, a peu dret en una sala a les fosques, tenen la sensació que la gent que hi ha a les pantalles camina a través de les parets i en l’espai, com si fossin entre nosaltres. “El fort so de la paret d’aigua que se sent quan passen al seu través potencia aquesta sensació”, indica Perov.

La presidenta de la Fundació Sorigué, Ana Vallés, veu l’edifici que acull Ocean without a shore com una manifestac­ió palpable de tot el que representa el centre Planta i els valors de Sorigué, ja que “es tracta d’una rehabilita­ció en què s’han utilitzat els mateixos materials de la nostra gravera mitjançant un innovador procés de construcci­ó a partir de materials molt tradiciona­ls”. És un exercici complet d’innovació, sostenibil­itat i economia circular”.

Amb la inauguraci­ó de la instal·lació de Bill Viola, Planta obre una sèrie de sites-specific que veuran la llum els pròxims mesos amb l’obra de grans artistes com William Kentridge, Chiharu Shiota o el ja existent d’Anselm Kiefer, entre d’altres.

La peça ‘Ocean without a shore’ es projecta en un vell magatzem d’eines agrícoles rehabilita­t

 ??  ??
 ?? ORIOL BOSCH / ACN ?? Ocean without a shore,
Imatge de l’obra
de Bill Viola
ORIOL BOSCH / ACN Ocean without a shore, Imatge de l’obra de Bill Viola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain