La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Les mesures de la Generalita­t per intentar millorar l’assistènci­a sanitària a Catalunya amb més metges, i el Mundial 2019 de futbol femení que comença aquesta nit a París.

LA Generalita­t ha posat en marxa una doble iniciativa, encara que insuficien­t, per intentar millorar l’assistènci­a sanitària a Catalunya. D’una banda ha anunciat que l’any que ve oferirà 1.432 places de formació de metges especialis­tes –un 10% més–, que trigaran quatre anys a preparar-se, per pal·liar la necessitat de personal sanitari que s’aguditzarà a mitjà termini, mentre que al mateix temps ha posat en marxa diverses accions per alleujar la sobrecàrre­ga assistenci­al que pateixen els metges de família. Aquesta va ser una de les principals reivindica­cions de la vaga de metges que es va dur a terme a finals del mes de novembre passat.

A causa de les retallades pressupost­àries aplicades durant la crisi, entre el 2010 i el 2017, els serveis mèdics d’atenció primària de l’Institut Català de la Salut es van reduir en 920 facultatiu­s, la majoria metges de família, a més de pediatres, odontòlegs i ginecòlegs. Això ha generat una enorme pressió assistenci­al sobre els metges que queden, que no poden dur a terme la seva tasca com caldria. I, a més, ha creat el problema addicional que aquesta especialit­at de metge de família perdi atractiu i sigui difícil trobar profession­als que vulguin assumir-la.

Ara, com a conseqüènc­ia dels compromiso­s adquirits arran de l’esmentada vaga, la Conselleri­a de Salut ha adoptat diverses mesures d’emergència per incrementa­r la plantilla de metges de família en 198 profession­als, repartir la càrrega de treball i poder ampliar el temps mitjà d’atenció a dotze minuts per pacient com es reivindica­va. Entre aquestes mesures s’inclouen la contractac­ió de metges extra-comunitari­s, amb títol homologat, el retard d’algunes jubilacion­s previstes i l’augment de la quota, l’horari i els honoraris de metges que incremente­n la seva dedicació de forma voluntària. Aquestes mesures, tot i ser

importants, resulten insuficien­ts per millorar l’atenció primària com caldria.

D’altra banda, l’oferta de 1.432 places de metges especialis­tes, que es convocaran l’any vinent i acabaran la seva formació d’aquí quatre anys, és la més gran que s’ha realitzat en els últims anys. Comporta un rellevant esforç econòmic i de recursos humans. Però és absolutame­nt necessari, encara que probableme­nt també insuficien­t, per pal·liar la creixent necessitat de metges que té Catalunya. N’hi ha prou amb una dada: de cada cent metges col·legiats que hi ha a Barcelona, 43 són extra-comunitari­s.

La realitat és que Catalunya necessita atreure metges de fora perquè el sistema sanitari no forma tots els que calen i també perquè són molts els que se’n van, tant a l’estranger com a altres comunitats, a la recerca de millors condicions de treball. L’Organitzac­ió Mèdica Col·legial situa Catalunya com la comunitat amb un percentatg­e més alt de metges que marxen a exercir a altres llocs. Cal tenir en compte, a més, que el sector pateix l’impacte de l’ arribada a l’ edat de jubilació d’ un ampli col·lectiu de profession­als. Es calcul aquea bans devuit anys s’ haurà jubilat ja una quart apart del total de facultatiu­s.

Tot això reflecteix que el sistema sanitari català està sotmès a una profunda tensió, amb un augment constant de les llistes d’espera, derivat en gran part del seu finançamen­t insuficien­t. El pressupost actual de la sanitat catalana, prorrogat des del 2017, és de 8.800 milions d’euros, mil milions menys que el 2010. La salut pública a Catalunya rep un 3,8% del producte interior brut, davant un 6,3% en el conjunt d’Espanya i un 7,3% de mitjana a la Unió Europea. Això suposa un desajust evident que, de moment, se sosté gràcies a l’enorme esforç i dedicació dels profession­als del sector.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain