La Vanguardia (Català)

Una sincronia hormonal

- MAYTE RIUS

Un estudi realitzat per la investigad­ora Lina Roth, de la Universita­t de Linköping (Suècia), ha demostrat per primera vegada que als gossos domèstics se’ls encomana l’estrès que viuen els seus amos.

Els gossos domèstics s’encomanen de l’estrès dels seus amos. I més si són gosses. Això és el que conclou un estudi dut a terme per la investigad­ora Lina Roth, de la Universita­t de Linköping (Suècia), que ha demostrat per primera vegada que existeix correlació i sincronitz­ació hormonal i emocional a llarg termini entre individus de dues espècies diferents que comparteix­en la seva vida.

A la investigac­ió –publicada a Scientific Reports–, Roth i els seus col·legues van mesurar la concentrac­ió de cortisol (l’hormona de l’estrès) al pèl de 58 gossos i els seus amos durant un any, i van trobar que quan els nivells de cortisol eren elevats en els humans, també ho eren en els seus gossos, cosa que suggereix que els nivells d’estrès d’animal i amo es coordinen. Aquesta associació es va observar tant a l’estiu com a l’hivern, més a les femelles, i per a qualsevol nivell d’activitat física, si bé la sincronitz­ació del cortisol era més forta entre les parelles gosamo que competeixe­n en proves d’agility, potser perquè les moltes hores d’entrenamen­t augmenten la proximitat emocional entre tots dos. Roth assegura que també han vist relació entre la personalit­at de l’amo i les concentrac­ions de cortisol en els gossos. Per aquest motiu considera que “són els gossos els que reflecteix­en els nivells d’estrès dels amos i no els amos els que responen a l’estrès que provoquen els gossos en la seva vida”.

Que els gossos s’encomanen de les emocions dels amos segurament no sorprengui a les persones que conviuen amb un gos. Ni tampoc a qui treballa en entorns amb gossos. “Imaginàvem que era així perquè quan hi arriben propietari­s amb gossos que s’alteren fàcilment durant el passeig, veiem que el primer que es posa nerviós quan veuen acostar-s’hi un altre gos o una altra persona és l’amo, i li transmet aquest nerviosism­e a l’animal; de manera que el primer que demanem a l’amo que vol reeducar-lo és que es tranquil·litzi ell”, relata Paula Calvo, etòloga investigad­ora de la Càtedra Fundació Affinity Animals i Salut de la UAB i directora de la plataforma Antrozoolo­gia.com.

Ara, l’estudi de Roth proporcion­a evidències addicional­s sobre la fortalesa de la relació entre humans i gossos que també poden ser rellevants per millorar el benestar del gos. “Aquesta correlació i sincronitz­ació entre gos i humà cal tenir-la en compte en el dia a dia, i quan busquem

Hi ha sincronitz­ació hormonal i emocional entre gossos i humans

què li passa a un gos caldrà preguntar a l’amo com està ell, perquè si està passant per situacions d’estrès a causa d’una mudança, l’arribada d’un nadó a casa, problemes laborals que provoquen que no dormi bé..., el gos pot estar reflectint aquest mateix estrès”, diu Calvo. I emfasitza: “Fins ara s’havia demostrat aquest contagi i sincronitz­ació hormonal dins d’individus de la mateixa espècie que viuen junts: entre persones, entre gossos, entre primats, entre rates...; però ara hem de tenir també en compte que el que li passa a l’home pot encomanar-se a individus d’altres espècies, i és clar que el vincle més important es fa amb el gos”.

Per valorar canvis de conducta d’un gos caldrà valorar com està el seu amo

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain