La Vanguardia (Català)

Cansament general

Una plataforma ciutadana defensa un referèndum sobre el futur del país

- ANDY ROBINSON Caracas Enviat especial

Des del fracassat intent de cop del passat 30 d’abril, Veneçuela experiment­a l’aguditzaci­ó d’una crisi que impacta als carrers i provoca el cansament d’una societat que rebutja tant Maduro com Juan Guaidó.

Caracas ciutat es divideix geogràfica­ment entre l’oposició i el Govern. A l’est de la ciutat, a restaurant­s amb noms com Arizona Grill, a Las Mercedes o al Country Club d’Altamira, Juan Guaidó és el president legítim i Maduro, l’usurpador. La majoria –que va a les manifestac­ions, aquí vestits amb els colors de la bandera veneçolana– dona suport al que ja s’anomena la “cooperació militar externa”.

Les sancions dels Estats Units es consideren un mal necessari per accelerar el final del règim. Això sí, resulta una mica molesta a Altamira la decisió de Trump de suspendre tots els vols i els serveis de courier de Caracas a Miami.

Creuant l’autopista davant de la caserna de la Carlota, escena del minicop d’Estat del passat 30 d’abril, cap a l’oest, s’entra a La Candelaria, un barri atrotinat però amb excel·lents restaurant­s espanyols que serveixen enormes racions de menjar fresc i deliciós al país de l’escassetat. La porta al feu de l’oficialism­e al centre és la plaça Bolívar amb la seva imponent estàtua del Libertador, on, durant una transmissi­ó en directe del seu programa Aló president fa nou anys, Hugo Chávez va ordenar sense previ avís l’expropiaci­ó de les joieries del famós magatzem La Francia. El gest de l’aleshores alcalde, Jorge Rodríguez, ara ministre de Comunicaci­ó que representa Maduro en les negociacio­ns a Oslo, va resumir fins on arribava l’hiperlider­atge en aquells anys d’omnipotènc­ia chavista.

Ara, a la plaça, la gent està asseguda en bancs sota l’ombra dels arbres jabillo llegint el diari gratuït Ciudad CCS, fundat pel mateix Jorge Rodríguez i que és propietat del Ministeri de Comunicaci­ó. “Aquí mana el chavisme”, explica el jove economista i exministre Luis Salas mentre creuàvem la plaça. “Si vens amb una samarreta de Guaidó o Leopoldo López és probable que algú et digui alguna cosa, encara que no et passarà el que els passa als chavistes a Altamira; jo ja no puc anar als districtes de l’oposició perquè és massa perillós”, va explicar. Mitjans de comunicaci­ó locals han informat de casos de chavistes cremats vius en aquest districte.

El terme mitjà es troba si un es desplaça amb metro –un servei ja gratuït abans, l’orgull del país, ara ple d’escombrari­es i interrompu­t pels talls de llum– fins als immensos barris perifèrics de Catia i Petare que s’enfilen per la muntanya. Aquí és la Veneçuela popular abans chavista –els que van salvar el president després del cop del 2002– i ara desesperad­a. Un es manté viu amb prou feines en aquests districtes gràcies a l’arribada esporàdica de les caixes d’ajuda alimentàri­a conegudes com les Clap, que subministr­en aliments bàsics a sis milions de famílies, segons el Govern. Pocs a les barriades populars donen suport a Guaidó amb la passió dels d’Altamira. Però es pot palpar el tedi pel desproveïm­ent, la hiperinfla­ció i la violència de la policia i els col·lectius paramilita­rs que –segons la investigac­ió de Keymar Avila, de la Universita­t Central– maten més habitants dels barris populars que els policies a les faveles del Brasil. Malgrat l’aparença

“El 60% vol una sortida dialogada, aquest sector ha crescut”, diu el chavista dissident Gustavo Márquez

de polaritzac­ió total a Caracas, el cert és que aquest segment més agnòstic és el més extens de l’electorat. I, després d’un breu moment d’entusiasme pel líder de l’oposició, el suport a una tercera via negociada ha augmentat des del fracassat intent de cop del 30 d’abril. Això es pot desprendre de l’última enquesta de l’empresa de sondejos Datincorp, publicada fa uns dies. Atesa la catàstrofe econòmica i social a Veneçuela, a ningú no l’hauria d’estranyar que el 70% dels entrevista­ts es mostri partidari de la renovació de tots els dirigents del Govern i del partit de Maduro. El més sorprenent és que el 73% dels veneçolans dona suport a la substituci­ó dels dirigents opositors també.

La popularita­t de Maduro, lògicament, es situa en un mínim del 14%. Però la intenció de vot de Guaidó només es situa en el 35%. Encara que molts mitjans occidental­s continuen anomenant Guaidó president interí, el nombre de veneçolans que consideren el líder opositor com el president constituci­onal ha caigut del 49% al 40 %, segons Dataincorp, mentre que Maduro ha pujat del 34% al 41 %.

“Els que volen una solució pacífica i sobirana són la gran majoria. El 60% vol una sortida dialogada i aquest sector majoritari ha anat creixent des del 30 d’abril”, diu Gustavo Márquez Marín, exministre de Chávez, ara chavista dissident i un dels fundadors de la plataforma ciutadana de Defensa de la Constituci­ó, que defensa la convocatòr­ia d’un referèndum per decidir quan i com s’haurien de convocar les pròximes eleccions. “Maduro ha atropellat la Constituci­ó, Guaidó és un lideratge del laboratori dels Estats Units; tots dos estan fora de la llei, cal buscar una altra solució”, diu. “Amb la polaritzac­ió no hi ha democràcia”, afegeix.

Márquez coincideix amb Guaidó que per convocar eleccions fa falta renovar el Consell Nacional Electoral i alliberar molts dels presos de l’oposició. Però rebutja l’exigència de l’oposició perquè Maduro surti de la presidènci­a abans de convocar eleccions.

Així mateix, demana l’aixecament de les sancions dels Estats Units. “Nosaltres plantegem un diàleg que és el que reflecteix el desig dels veneçolans; creiem que el mediador hauria de ser l’ONU però Noruega és una altra opció acceptable”, diu Márquez Marín. “L’urgent és deixar de parlar d’intervenci­ons militars perquè per aquest camí acabarem en una guerra civil”, resumeix.

Segons Dataincorp, la negociació entre l’oposició i el Govern té més suport que cap altre mecanisme, encara que si se suma als qui defensen un cop militar, una rebel·lió al carrer o una intervenci­ó estrangera, el suport a l’opció pacífica és més o menys igual que la del canvi violent. La plataforma ha començat a recollir els dos milions de firmes necessàrie­s per convocar el referèndum.

 ?? MATIAS DELACROIX / GETTY ?? El nom de Nicolás pintat en una cruïlla de carrers del districte de Chacao, a Caracas
MATIAS DELACROIX / GETTY El nom de Nicolás pintat en una cruïlla de carrers del districte de Chacao, a Caracas
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain