La Vanguardia (Català)

L’aposta de Putin

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Preguntat sobre el procés independen­tista de Catalunya, el president de Rússia va assegurar que no vol “que s’enfonsi cap país europeu”.

Subratllan­t el “respecte” per Espanya, el president de Rússia, Vladímir Putin, es va referir ahir a la crisi catalana posant-la en el context de la UE. El cap del Kremlin va assegurar que Rússia “no vol que s’enfonsi cap país europeu”, en resposta a una pregunta sobre el procés independen­tista a Catalunya.

El líder rus va fer aquestes declaracio­ns en una trobada amb els responsabl­es de les principals agències mundials d’informació, inclosa Efe, durant el Fòrum Econòmic de Sant Petersburg. “Tenim una actitud de summe respecte envers Espanya, el poble espanyol. Tenim unes bones relacions, amb arrels històrique­s. No estem gens interessat­s que els països europeus s’enfonsin”, va dir Putin.

Va desmentir que Moscou vulgui una Europa feble. “És un mite. Per què ho voldríem? Un 40% de les nostres reserves d’or i divises estan denominade­s en euros. La UE és el nostre principal soci econòmic”.

Putin va assenyalar que ha de ser la mateixa Espanya qui trobi una “solució positiva” als seus problemes “mitjançant el diàleg i el debat”.

També es va referir al xoc diplomàtic recent per unes declaracio­ns del ministre espanyol d’Exteriors en funcions, Josep Borrell, que es va referir a Rússia com a “vell enemic” i “amenaça”, cosa que va motivar que el Ministeri d’Exteriors rus cités l’ambaixador espanyol, Fernando Valderrama, per mostrar-li la seva protesta.

Putin va parlar de Borrell (“ja no és ministre d’Exteriors, sinó un destacat polític; en qualsevol cas, vol semblar-ho”) i de les seves paraules (“és el desvari de torn”). I va assenyalar diversos fets històrics per subratllar els lligams comuns: “L’URSS i molts països van participar en els intents per frenar el feixisme, hi va haver voluntaris que van participar a les files republican­es. Nosaltres, l’URSS, vam acollir milers de nens espanyols. Molts es van quedar a viure al nostre país”, va explicar.

El líder rus respon a Borrell que Rússia no és cap amenaça i subratlla els lligams amb Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain