La Vanguardia (Català)

De Hastings a la guerra de les vieires

Normandia mostra els vaivens històrics de la relació entre les dues ribes del canal de la Mànega, condiciona­da ara pel Brexit

- EUSEBIO VAL Caen. Correspons­al

Guillem el Conquerido­r reposava ahir tranquil a la seva tomba de l’abadia de Sant Esteve, al centre de Caen, mentre Emmanuel Macron i Donald Trump es reunien a pocs centenars de metres, a la prefectura. El temple tenia escassos visitants. La ciutat era gairebé deserta, amb múltiples carrers tallats a causa de l’aparatós dispositiu de seguretat que sempre acompanya el president dels Estats Units.

Ningú en els seus discursos no va esmentar el duc Guillem, d’origen viking, malgrat la seva enorme rellevànci­a històrica. Va ser ell qui va protagonit­zar, l’any 1066, l’última invasió estrangera de les illes britànique­s, la conquesta normanda. Ni els nazis s’hi van atrevir. Després de la victòria sobre Harold a la batalla de Hastings, Guillem es va fer coronar com a rei d’Anglaterra a l’abadia de Westminste­r. Moriria 21 anys després com a conseqüènc­ia d’una caiguda de cavall.

Gairebé nou segles després de Hastings, es produiria un moviment invers, en aquest cas no una conquesta sinó un alliberame­nt.

Més de 80.000 soldats del Regne Unit i de la Commonweal­th desembarca­rien a les platges normandes per expulsar els ocupants alemanys i per a què França recuperés la sobirania i la dignitat.

Segons els plans més optimistes dels estrategs del dia D, les tropes britànique­s i canadenque­s podrien alliberar Caen el mateix 6 de juny del 1944. Van resultar només bons desitjos. L’avanç dels aliats va ser notable, però els alemanys van organitzar una defensa numantina. Es van necessitar sis setmanes per a l’alliberame­nt complet de Caen, a un cost enorme de vides humanes i de destrucció material.

L’abadia de Sant Esteve i altres esglésies es van convertir en refugis d’emergència per a la població civil davant els bombardejo­s incessants de la RAF britànica i de la força aèria dels Estats Units. La gent va pensar que la tomba de Guillem el Conquerido­r els protegiria, que els aliats preservari­en un lloc amb tanta càrrega simbòlica per al poble britànic. Van arribar a instal·lar-se 1.400 persones a l’abadia. Encara avui es mostren a les parets fotografie­s d’aquella època. Famílies senceres es van instal·lar a l’església. Hi van traslladar llits, matalassos, estris de cuina. Les mantes i els plats compartien espai, als altars de les capelles, amb creus, calzes i altres objectes sacres. Els nens jugaven en el petit espai verd del claustre.

Els atacs constants dels aliats van destruir un 35% de Caen. Es calcula que hi va haver uns 2.000 morts. En altres ciutats normandes, com a Saint-Lô, va ser encara pitjor. Les víctimes civils de la campanya normanda encara són avui un tabú perquè trenquen el relat políticame­nt correcte de l’alliberame­nt, de la gratitud eterna del poble francès, encara que ahir Macron les va esmentar, molt de passada, en el seu discurs al cementiri americà de Coleville-surMer, i va dir que no les oblidaria mai.

Al Memorial de Caen –el millor museu per comprendre el desembarca­ment i el seu context històric– sí que s’explica al visitant que els records més dolorosos de la guerra, a nivell de la ciutadania, no són tant els de l’ocupació com dels bombardejo­s, l’olor de la pólvora, els sotracs del terra, els crits dels ferits atrapats en la runa.

En el museu es diu que, al contrari del que molts encara creuen, l’objectiu de les bombes aliades no eren les tropes alemanyes sinó la infraestru­ctura de comunicaci­ons, per evitar que fossin reforçades i hi hagués una contraofen­siva. Això explica les nombroses víctimes col·laterals i danys.

Setanta-cinc anys després d’aquells fets, el destí entre francesos i britànics, els veïns separats pel canal –uns l’anomenen “de la Mànega” i els altres “el canal anglès”– torna a fer un gir històric, amb conseqüènc­ies encara imprevisib­les.

Ahir, a Ver-sur-Mer, Macron i May van posar la primera pedra d’un futur memorial en honor de les tropes britànique­s. El president francès va prometre que l’amistat i la cooperació no variarà, acabi com acabi el pla de separació de la Unió Europea.

El Brexit, tot i això, desperta grans temors a Normandia, sobretot al sector pesquer, un dels més afectats. Normands i anglesos solen disputar-se agrament les zones de captura de les cotitzades vieires, que els francesos anomenen “coquilles Saint-Jacques”. Els francesos acusen els anglesos de no respectar les regles ni les zones, i fins i tot d’injectar aigua als mol·luscos perquè pesin més. L’any passat, a l’inici de la temporada de pesca, hi va haver un nou episodi de l’anomenada guerra de les vieires, amb enfrontame­nts físics entre vaixells dels dos països davant la badia del Sena.

Guillem, des de la seva tomba, no pot posar pau entre els seus antics súbdits a les dues ribes del canal.

Anglaterra va patir l’última invasió el 1066, a càrrec del duc normand Guillem el Conquerido­r

Caen va quedar un 35% destruïda i va patir 2.000 víctimes civils en els bombardejo­s aliats del 1944

 ?? OWEN HUMPHREYS/PA WIRE/DPA / EP ?? El president Macron, ahir a la cerimònia en memòria dels boines verdes que van participar en el dia D
OWEN HUMPHREYS/PA WIRE/DPA / EP El president Macron, ahir a la cerimònia en memòria dels boines verdes que van participar en el dia D

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain