La Vanguardia (Català)

Moçambic pateix la seva pròpia versió de Boko Haram

- FÉLIX FLORES Barcelona

Un fosc grup terrorista des d’agost del 2017 està sembrant el pànic a la província de Cabo Delgado, la més al nord de Moçambic, fronterera amb Tanzània. Es creu que fins a 200 persones hi han estat assassinad­es –algunes de decapitade­s– i uns 400 habitatges incendiats, en ocasions amb els seus habitants dins. Fins i tot després del pas devastador del cicló Kenneth, a l’abril, que va deixar milers de damnificat­s i desplaçats, la matança va continuar: 22 morts en un mes.

Mai ningú no va assumir l’autoria d’aquests atacs, que semblen seguir les pautes de Boko Haram. Però el més estrany, i a diferència de la manera d’actuació del grup de l’Àfrica Occidental, els terroriste­s van evitar les forces de seguretat, acarnissan­t-se només en la població civil.

Ara, i per primera vegada, l’Estat Islàmic ha anunciat la seva presència a Moçambic després d’un tiroteig amb l’exèrcit, del qual els terroriste­s haurien sortit triomfants, apoderant-se d’algunes metrallado­res i llançagran­ades. L’observator­i del terrorisme SITE va identifica­r ahir un comunicat que començava dient: “Soldats del califat van rebutjar un atac de l’exèrcit creuat de Moçambic a la localitat de Metubi”. Per descomptat, l’autenticit­at del missatge no es va poder verificar. La policia de Moçambic la nega de ple. “Aquelles informacio­ns no són certes”, va dir el seu portaveu, Orlando Mudumane.

El que se sap és que a Cabo Delgado, on habita una minoria musulmana, va aparèixer el 2015 una secta amb els mateixos postulats que Boko Haram contra l’educació occidental, Ahlu Suna Wa Jamo, que va tenir la seva seu a Mocímboa da Praia, ciutat costanera de 30.000 habitants, i va tenir el suport d’un senyor local, reclutant joves aturats i implicats en operacions de contraban. Segons l’observator­i TRAC, haurien entrat en contacte amb cèl·lules d’Al-Xabaab, l’organitzac­ió gihadista de l’est africà, a Somàlia, Kènia i Tanzània. A l’estiu del 2018 hi va haver xocs entre l’exèrcit i Ahlu Suna, atacs a dos pobles entre novembre i desembre i també algunes detencions. El 30 el gener del 2019 es va declarar el toc de queda a Mocímboa da Praia i des de l’abril passat la presència de les forces de seguretat s’ha incrementa­t.

Les matances no han cessat, tot i això, fet que ha obert especulaci­ons: el terrorisme podria amagar una lluita d’interessos després que a Cabo Delgado s’han descobert enormes jaciments de gas natural. Molt oportuname­nt, Erik Prince, fundador de la firma de mercenaris Blackwater –i germà de la secretària d’Educació dels Estats Units, la fonamental­ista cristiana Betsy DeVos– ha ofert la seva nova companyia, L6G, per posar fi a la insurgènci­a a la zona.

Ningú no ha assumit els 200 morts i les 400 cases cremades fins que l’Estat Islàmic no ha dit que és allà

 ?? BORGES NHAMIRE / AFP ?? Orlando Mudumane, portaveu policial
BORGES NHAMIRE / AFP Orlando Mudumane, portaveu policial

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain