La Vanguardia (Català)

Iratxe García, candidata a dirigir el socialisme europeu

Competirà amb l’alemany Bullmann per presidir el grup

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

Iratxe García és una veterana del Parlament Europeu –hi és des del 2004–, i com a tal, ha participat en múltiples plenaris i comissions, però la seva intervenci­ó més viral va ser la rèplica que va donar a un diputat polonès, Janusz KorwinMikk­e, que va argumentar a l’hemicicle que les dones havien de tenir un sou inferior per ser menys intel·ligents. “Jo vinc aquí a defensar les dones europees dels homes com vostè”, li va respondre Iratxe García en una declaració que va tenir gran èxit en xarxes socials i mitjans de comunicaci­ó.

Doncs bé, ara aquesta protecció Iratxe García vol dur-la a terme des de la direcció del grup socialista europeu. La bona col·locació de García per al càrrec l’havia avançat La Vanguardia la setmana passada, i ahir es va fer l’anunci oficial. És candidata per “fer realitat una Europa més social, més diversa, més feminista, més solidària i més ecologista, i això només ho podem fer els socialdemò­crates” va dir en el seu missatge de presentaci­ó. L’eurodiputa­da té el gran avantatge que li dona un PSOE triomfant en les darreres eleccions, un Sánchez esdevingut referent del socialisme europeu, i els 20 eurodiputa­ts que converteix­en els socialiste­s espanyols en la força més important del seu grup.

Poc després de saber-se la seva candidatur­a, va aparèixer també el rival que s’esperava, l’actual president, l’alemany Udo Bullmann. Encara que molt tocat per la desfeta de l’SPD en les eleccions, i la dimissió del seu líder, Andrea Nahles, i quan ja s’especulava que faria un pas enrere, Bullmann va fer pública també la seva aspiració al càrrec. L’alemany va arribar al càrrec fa 14 mesos, després de la marxa de l’anterior president, l’italià Giovanni Pittella, i encara que defensa que no hi ha automatism­e entre nombre de diputats i presidènci­a del grup, no hi ha dubte que és un dels factors que més pesa; i en el nou Parlament els socialiste­s alemanys han retrocedit de la primera a la tercera posició en el seu grup, després de reduirne dràsticame­nt els seus diputats de vint-i-set a setze.

L’elecció tindrà lloc el 18 de juny, un marge de temps que la candidata espanyola pensa utilitzar. “En línies generals, ho veiem prou bé, tenim el suport d’un nombre important de delegacion­s, i de tot tipus, grans, petites, del sud, del nord, de l’est, es va conformant un suport, però encara cal treballar en les dues setmanes que queden”, va declarar a La Vanguardia. Iratxe García insisteix que ha de parlar amb molta gent, ja que s’ha renovat el 60% del grup socialista, i que veu “bona disposició i bona sintonia” amb els seus companys de grup parlamenta­ri.

En aquesta cursa, Iratxe García surt de favorita, però queden moltes negociacio­ns pendents. Habitualme­nt, el nom del president del grup es negocia conjuntame­nt amb les vicepresid­ències i les presidènci­es de les comissions parlamentà­ries. Serà la tasca primordial de la propera setmana, quan per primera vegada, es reuneixi el grup socialista per complet a Brussel·les.

García, de 44 anys, està considerad­a una de les persones de confiança del líder del PSOE, Pedro Sánchez, i és presidenta de la delegació socialista espanyola a l’Europarlam­ent, secretària de la UE a l’executiva federal del PSOE i vicepresid­ent primera del Partit Socialista Europeu. Ara, aspira a un lloc que un espanyol no ocupa des dels temps d’Enrique Barón, en el període 1999-2004. En les eleccions europees, García anava en segon lloc a la llista del PSOE. El número u, Josep Borrell, té per objectiu dirigir una àrea econòmica en la Comissió Europea.

L’eurodiputa­da surt amb avantatge pels 20 diputats del PSOE i la força de Sánchez entre els socialiste­s de la UE

 ?? JMGARCIA / EFE ?? Iratxe García en un acte electoral durant l’última campanya europea
JMGARCIA / EFE Iratxe García en un acte electoral durant l’última campanya europea

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain