La Vanguardia (Català)

Macri i Bolsonaro afirmen que l’acord amb la UE és imminent

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

Jair Bolsonaro va visitar ahir Mauricio Macri a la Casa Rosada, on els presidents del Brasil i l’Argentina van afirmar que l’anhelat tractat de lliure comerç entre la UE i el Mercosur està a punt de tancar-se. “Estem en la imminència de firmar un acord”, va dir Bolsonaro, mentre que Macri va afirmar que “som molt a prop”, en una compareixe­nça conjunta davant la premsa, sense preguntes. Més tard, al dinar en honor del convidat, Macri va indicar que “ben aviat es donaran fets històrics com possibleme­nt sigui, en unes setmanes, la firma de l’acord Unió Europea-Mercosur”.

Després de més de dues dècades de negociacio­ns, i quan es pensava que quedarien congelades amb l’arribada al poder del proteccion­ista Bolsonaro, l’acord definitiu podria tancar-se aquest any. L’anunci podria produir-se després de la cimera del Mercosur de mitjans de juliol a la ciutat argentina de Santa Fe, on el Brasil i l’Argentina acabarien de consensuar l’acord amb els seus socis, l’Uruguai i el Paraguai, tenint en compte que el cinquè membre del bloc, Veneçuela, es troba suspès.

Malgrat la bona sintonia demostrada ahir entre els dos líders, la primera visita d’Estat de Bolsonaro a l’Argentina posa en relleu les prioritats de la política exterior de l’ultradretà. El president brasiler va trencar la tradició no escrita de realitzar la seva primera visita al veí argentí. Bolsonaro va triar els EUA com a primera destinació per evidenciar la proximitat amb Donald Trump i ha trigat més de cinc mesos des que ocupa el càrrec a viatjar a Buenos Aires, en el seu cinquè viatge a l’estranger. El brasiler va visitar fins i tot abans Sebastián Piñera a Xile, per qui va demostrar més simpatia que per Macri que, no obstant això, va viatjar a Brasília el gener per trobar-se amb Bolsonaro.

Malgrat tot, el líder brasiler va llançar ahir en la seva declaració un acordat suport a Macri en aquest any electoral. “Faré una crida al poble argentí perquè Déu els pugui beneir a tots, perquè tindran per davant, ara, a l’octubre, les eleccions i tots han de tenir, així com hi va haver en gran part al Brasil, gran responsabi­litat i molta raó i molta menys emoció per poder decidir el futur d’aquest país”, va afirmar Bolsonaro.

El president populista brasiler, que va obtenir el poder inflamant les emocions, va apel·lar al raciocini dels argentins per evitar la tornada del populisme peronista.

La Casa Rosada considera que l’arribada de Bolsonaro a l’Argentina –igual com la del colombià i també conservado­r, Iván Duque, diumenge–representa un reconeixem­ent a la seva imatge de líder regional.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain