La Vanguardia (Català)

“Trump té el seu estil”

L’ambaixador diu que Londres té “relacions especials amb molts països”, no només els EUA

- MARINA M ESEGUER Barcelona

L ’ambaixador britànic a Espanya, Simon Manley, és el principal responsabl­e de rebaixar la incertesa creada pel Brexit tant entre els seus conciutada­ns residents a l’Estat (la principal colònia britànica a la UE, amb uns 300.000 d’empadronat­s) com entre les empreses espanyoles amb interessos al Regne Unit. S’hi ha hagut d’aplicar a fons. “Hem fet uns 200 trobades”, assegura.

Afirma que els ànims estan més calmats ara que ha quedat “més clar” què passarà si la crisi política britànica acaba en un Brexit sense acord gràcies al decret de contingènc­ia aprovat pel govern espanyol al març. El missatge és clar: “No hi haurà canvis significat­ius en la vida dels britànics residents a Espanya”. En cas de no deal, hi haurà “continuïta­t en els drets dels ciutadans”, assegura.

No obstant això, el diplomàtic britànic defensa que l’acord al qual van arribar Theresa May i la UE, rebutjat als Comuns en repetides ocasions, continua sent un “bon acord” i que l’ideal seria una “retirada ordenada”. Segons Manley, no és tant el pacte per si mateix el que divideix la classe política, sinó assumptes com quina ha de ser la futura relació amb Brussel·les, la salvaguard­a irlandesa o la celebració o no d’un segon

referèndum. Sobre aquest punt, assenyala que “hi ha un gran rebuig de la població”. “És una idea que genera moltes sensibilit­ats, especialme­nt entre els que van votar a favor del Brexit”, explica. L’ambaixador no creu que tingui gaire sentit tornar a votar una cosa que ja ha passat per les urnes, malgrat que cada vegada hi ha més laboristes i

tories partidaris de fer-ho. Respecte a les relacions futures amb els aliats del Regne Unit, Manley afirma que no només s’impulsarà la relació especial amb els EUA. “Tenim relacions especials amb molts països”, afirma. Impulsar els acords bilaterals amb nacions anglosaxon­es va ser una de les promeses dels brexiters, però la presència de Donald Trump a la Casa Blanca i el seu afany per immiscir-se en la seva política interna incomoden els britànics. “Trump té el seu estil”, indica Manley.

I tant que el té. Durant la seva visita aquesta setmana al Regne Unit, el mandatari s’ha permès apostar per un Brexit sense acord, recomanar Nigel Farage com a negociador amb la UE o donar suport a Boris Johnson com a futur líder conservado­r, a més de “prohibir” a Londres que la companyia xinesa Huawei desenvolup­i la seva xarxa 5G. “Els EUA són un aliat clau. Treballem amb tots els presidents i sempre són benvinguts”, indica l’ambaixador un dia després de la manifestac­ió de rebuig a Trump a Londres.

Tornant a Espanya, Manley reconeix que Gibraltar és un assumpte en el qual el seu govern i Madrid tenen “diferèncie­s de fons”. No obstant això, recorda que recentment s’han firmat “acords importants” entre el govern del Penyal, l’espanyol i el britànic. Sobre les crítiques per l’incivisme dels turistes britànics, l’ambaixador creu que són “una mica injustes”. “Quinze o vint detinguts entre les 100.000 persones que van viatjar a Madrid a la final de la Champions és un èxit”, diu. Ara bé, reconeix que el turisme jove de vegades causa “maldecaps”. “Treballem amb les autoritats i fem campanyes de conscienci­ació”, conclou.

CRISI POLÍTICA El diplomàtic britànic defensa l’acord de Brexit de Theresa May

 ?? XAVIER CERVERA ?? L’ambaixador del Regne Unit a Espanya va visitar la redacció de La Vanguardia
XAVIER CERVERA L’ambaixador del Regne Unit a Espanya va visitar la redacció de La Vanguardia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain