La Vanguardia (Català)

Odi ultra pel difunt

L’assassinat d’un polític local alemany pro migrants és celebrat amb rancúnia a les xarxes

-

L’

assassinat del polític local va passar el cap de setmana passat, però mentre la policia alemanya investiga sense entreveure’n els motius i sense tenir sospitosos, el crim està sent vergonyosa­ment celebrat per la ultradreta a les xarxes socials. Motiu: el democristi­à Walter Lübcke, de 65 anys, president del districte de Kassel, al centre del país, s’havia distingit per la defensa dels refugiats, i ja en el passat havia estat objecte de campanyes d’odi. La rancúnia a Facebook i Twitter contra el difunt ha merescut la condemna pública del president federal, Frank-Walter Steinmeier. Els que així es comporten davant el terrible fet són “cínics, mancats de tacte, abominable­s, i odiosos en tots els aspectes”, va dir Steinmeier dimecres en un acte a Dortmund.

Walter Lübcke va caure assassinat la nit de dissabte a diumenge d’un tret de bala de petit calibre a l’altura de l’orella dreta, quan era a la terrassa de casa a Istha, un poble a 20 quilòmetre­s de Kassel. L’arma homicida no va ser trobada, i la hipòtesi del suïcidi ha estat exclosa immediatam­ent.

“No tenim mòbil, i estem investigan­t en totes les direccions”, va dir dilluns en roda de premsa Sabine Thurau, cap de la policia regional del land de Hesse, que ha posat la família de l’assassinat sota protecció policial. Una vintena d’agents s’esforcen per trobar pistes, i han demanat la col·laboració ciutadana. De moment els han arribat alguns enregistra­ments d’ambient d’un parc d’atraccions proper.

Walter Lübcke, que exercia activitat política a la CDU des de fa 35 anys, feia un decenni que era president del districte de Kassel (el càrrec es denomina Regierungs­präsident),

una autoritat administra­tiva intermèdia entre el land de Hesse i els ajuntament­s, que té un miler de funcionari­s. Lübcke també havia estat parlamenta­ri regional.

L’octubre del 2015, tot just dos mesos després que la cancellera Angela Merkel decidís obrir les fronteres d’Alemanya a desenes de milers de refugiats sirians i iraquians, Lübcke, un home de profundes conviccion­s cristianes, els va defensar en un acte públic, desafiant els alemanys a anar-se’n del país si no compartien aquests valors solidaris. El vídeo es va fer famós. “Qui no representi aquests valors, qui no estigui d’acord amb ells, pot abandonar el país quan vulgui; aquesta és la llibertat de tot alemany”, va proclamar, encarant-se amb les actituds de l’extrema dreta. Li van arribar llavors amenaces de mort, i algú va difondre l’adreça de casa seva, i per aquesta raó va tenir protecció policial durant un temps.

Fins ara, segons la cap de policia Thurau, no hi ha indicis que l’acollidora actitud de Lübcke cap als refugiats hagi tingut un paper en el crim. Però l’assassinat ha provocat alegria en àmbits de l’extrema dreta, des del Moviment Identitari als anomenats Reichsbürg­er (ciutadans del Reich), que es neguen a acceptar l’autoritat de la República Federal. “El paràsit del poble ha estat executat”; “A cadascú el que li toca”; “Culpa seva, res de pietat, això li passarà a Merkel i a d’altres així”, són alguns dels comentaris que corrien per les xarxes socials.

Un càrrec públic local de la ultradreta­na Alternativ­a per a Alemanya (AfD) va fer un comentari jocós sobre la mort de Lübcke, però l’autoritat regional del partit va córrer a rebutjar-lo.

Walter Lübcke va morir d’un tret a la terrassa; la policia no té mòbil i investiga “en totes direccions”

 ?? PICTURE ALLIANCE / GETTY ?? Sabine Thurau, cap de la policia de l’estat de Hesse, i Horst Streiff, fiscal en cap
PICTURE ALLIANCE / GETTY Sabine Thurau, cap de la policia de l’estat de Hesse, i Horst Streiff, fiscal en cap

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain