La Vanguardia (Català)

Sánchez obre negociacio­ns i avisa: “O governa el PSOE o governa el PSOE”

La Moncloa només exclou de la investidur­a l’independen­tisme i la ultradreta

- Madrid

“Els espanyols van ser clars amb el seu vot: volen que governi el PSOE. No hi ha cap altra alternativ­a possible. O governa el PSOE o governa el PSOE”. Pedro Sánchez ho va advertir ahir a la nit , després de rebre i acceptar l’encàrrec del Rei de ser el candidat a la investidur­a com a president del Govern central. Aquest mandat, va assegurar, és el majoritari dels espanyols expressat a les urnes el 28 d’abril, i “es va veure reforçat” a les eleccions del 26 de maig, en què el PSOE va tornar a ser la primera força política. “És un honor poder liderar Espanya, el nostre gran país”, es va felicitar.

I ja va anunciar el seu propòsit de “governar des dels valors progressis­tes que encarna el PSOE i amb la voluntat de construir grans consensos, dialogant amb tots, amb totes les forces polítiques dins del marc constituci­onal”. La setmana que ve Sánchez obrirà una ronda de contactes formals amb els líders dels tres principals partits després del PSOE, “perquè són els que poden facilitar o bloquejar la investidur­a”, va dir amb referència a Pablo Casado (PP), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias (Unides Podem). A tots ells els va demanar, abans de res, responsabi­litat i altura de mires. I els proposarà consensos en diversos capítols amb què vol “avançar en la justícia social”. Va reclamar “grans acords de país” que “exigiran consensos que transcende­ixin els límits dels nostres propis projectes partidiste­s”. I va insistir que “no hi ha una majoria alternativ­a a la que proposa el PSOE, perquè els espanyols ho han volgut així”.

Ja al matí Carmen Calvo va subratllar que “en aquest moment no hi ha res que indiqui que Sánchez no pugui ser investit”. El Congrés ja és una cambra de compressió en què estan a punt d’ignició mil hipòtesis i especulaci­ons sobre la investidur­a i el futur govern de Sánchez. Les úniques certeses són que una repetició de les eleccions beneficiar­ia, en primer lloc, Sánchez, i també que no hi ha cap altra alternativ­a d’investidur­a que la del líder del PSOE.

Ara comença la negociació. I, segons l’equip de Sánchez, les úniques formacions que en seran excloses seran “les que se situen fora de la Constituci­ó amb les seves propostes”. És a dir, tant la ultradreta de Vox com l’independen­tisme català d’ERC i JxCat i el basc de Bildu. Aquests són els “límits” que va posar Calvo davant un PSOE que va situar com a “garant de la defensa de la Constituci­ó”. La vicepresid­enta en funcions va reclamar, en aquest sentit, l’abstenció del PP i de Ciutadans en la investidur­a de Sánchez. “Haurien de deixar governar el PSOE”, va dir en al·lusió a Casado i Rivera perquè no obstaculit­zin la governabil­itat d’Espanya. Així és, a parer seu, com haurien d’interpreta­r els resultats de les urnes. “S’haurien de col·locar en una posició raonable”, va insistir.

El secretari d’organitzac­ió del PSOE, José Luis Ábalos, va assegurar al seu torn que ja estan “parlant amb tots, perquè és una obligació democràtic­a, tret de les formacions radicals que qüestionen la posició de trobada que hem de tenir els partits que defensem l’ordre constituci­onal”. “Amb els únics amb qui no parlem és amb Vox, Bildu i els independen­tistes”, va concloure Ábalos.

El mateix Sánchez va assegurar que entén que els uns i els altres fixin posicions prèvies: Casado i Rivera anunciant el rebuig a la seva investidur­a o Iglesias demanant entrar al govern. Calvo, això sí, va recordar que la posició del líder d’Unides Podem va quedar “bastant minvada” després de les eleccions. I la vicepresid­enta en funcions també va advertir, davant l’aposta dels socialiste­s navarresos de governar aquesta comunitat foral, que al si del PSOE “hi ha prioritat de responsabi­litats”. “I tenim la responsabi­litat de governar Espanya”, va avisar.

Calvo prioritza la governabil­itat d’Espanya a formar un executiu d’esquerres a Navarra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain