La Vanguardia (Català)

Casado avala una abstenció d’UPN a Sánchez a canvi de Navarra

El líder del PP confirma el vot negatiu del seu grup perquè hi ha alternativ­es

- Madrid

La situació no té res a veure amb la del 2016, quan el PSOE es va abstenir perquè Mariano Rajoy pogués governar i no haver d’anar a unes terceres eleccions. Per això, el PP no es planteja que els populars puguin facilitar, ni amb el sí ni amb l’abstenció, la investidur­a de Pedro Sánchez, i així l’hi va dir Pablo Casado al Rei durant l’audiència que van mantenir en la ronda de consultes per designar candidat a la presidènci­a del govern central.

Pel líder popular, la situació no és ni semblant a la de fa tres anys, perquè hi ha alternativ­es perquè Sánchez pugui ser investit, començant per Ciutadans, a qui no va esmentar, però sí que va recordar els qui al seu dia van firmar l’anomenat pacte de l’abraçada, que després va quedar en no res. Però el que sí que va fer ahir Casado va ser donar l’aprovació perquè la Unió del Poble Navarrès (UPN) o, més ben dit, els dos representa­nts de Navarra Suma –coalició de la qual també formen part PP i Cs–, faciliti la investidur­a de Sánchez amb la seva abstenció, sempre que el PSOE permeti que Navarra no caigui “en mans de Bildu” i pugui ser governada per Navarra Suma.

En roda de premsa al Congrés després de l’audiència amb el Rei, Casado va anar més enllà i va assegurar que fins i tot en el cas que Coalició Canària –que ha dit que votarà en contra de la investidur­a de Sánchez si hi ha cap mena d’acord amb Podem– volgués canviar i fer costat a Sánchez, no seria un requisit per donar els vots del PP a aquesta formació per

El dirigent popular està convençut que, arribat el cas, Podem i Cs evitaran una repetició electoral

governar les Canàries.

L’única cosa que demana Casado és que la investidur­a no s’allargui en el temps, perquè Espanya necessita tenir un govern, atesa la situació econòmica i la crisi territoria­l, que s’agreujarà quan es faci pública la sentència del judici pel procés. Casado també pensa en les paraules de Sánchez al líder d’ERC, Oriol Junqueras, durant la sessió constituti­va del Congrés, quan li va dir “no et preocupis”, i per això creu que hi ha d’haver govern com més aviat millor, perquè tots sàpiguen a què s’han d’atenir. El PP, va dir Casado al Rei, exercirà una oposició ferma i lleial. “Els espanyols ens van encarregar liderar l’oposició i liderar Espanya des de l’oposició”, va dir, i el PP ho farà.

Tot i que Casado assegura que “no ens fiem de Sánchez”, perquè “no té un projecte per a Espanya”, confia que faci el que ell pensa que ha de fer, és a dir, afanyar-se i no dilatar més el calendari, perquè “els espanyols estan exhaustos del cicle electoral”, amb la qual cosa, a parer seu, és hora que “l’electorali­sme doni pas a l’estabilita­t”.

Casado està convençut que hi haurà investidur­a perquè la possibilit­at de repetir eleccions a Podem no li interessa, amb la qual cosa, encara que sigui a l’últim minut, farà un gest de suport i no provocarà repetir les eleccions. Després veu Cs, que, si en el seu moment va firmar el pacte de l’abraçada amb Sánchez, ara hi podria tornar “després de diverses rondes i abans d’anar a eleccions”.

Així doncs, els populars no veuen “una situació de bloqueig”, i és per això que exerciran l’oposició – allà on els van situar els ciutadans– i que votaran no a la investidur­a de Sánchez.

 ?? RICARDO RUBIO / EP ?? El líder del PP, Pablo Casado, va comparèixe­r davant dels periodiste­s després d’entrevista­r-se amb el Rei
RICARDO RUBIO / EP El líder del PP, Pablo Casado, va comparèixe­r davant dels periodiste­s després d’entrevista­r-se amb el Rei

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain