La Vanguardia (Català)

Rivera tanca la porta a facilitar la investidur­a del candidat del PSOE

- Madrid

Albert Rivera no s’abstindrà en la investidur­a de Pedro Sánchez. Ciutadans votarà en contra que el líder del PSOE sigui president. La idea de Rivera és anar-se’n a l’oposició “tal com han indicat les urnes”, segons va explicar ahir en una roda de premsa que va fer al Congrés després de passar consultes amb el Rei al palau de la Zarzuela.

El president de la formació taronja tancava així la porta a una abstenció que li havien demanat ahir mateix des de la Moncloa. La vicepresid­enta del Govern espanyol, Carmen Calvo, va demanar al matí a Ciutadans i el PP que s’abstinguin en la votació d’investidur­a, cosa que permetria a Sánchez ser president sense els incòmodes vots dels independen­tistes catalans o de Bildu.

A Rivera va caldre treure-li la resposta amb pinces. Durant tota la roda de premsa va evitar confirmar que no hi haurà abstenció. Al final ho va dir tímidament, i després fonts de Ciutadans van confirmar que han descartat aquesta possible abstenció.

La situació és incòmoda, perquè a Navarra va guanyar Navarra Suma, la coalició formada per PP, Cs i UPN, que es va quedar molt a prop de la majoria absoluta. Navarra Suma vol evitar que els socialiste­s navarresos formin govern amb Geroa Bai i per això reclama que el PSN desisteixi de negociar amb els nacionalis­tes i s’abstingui en la investidur­a de Javier Esparza, d’UPN.

Esparza va arribar a plantejar dimecres, també després de la visita al Rei, la possibilit­at que els dos diputats de la seva formació al Congrés s’abstinguin en la investidur­a de Sánchez a canvi que els socialiste­s no posin pals a les rodes al govern de Suma Navarresa.

Però Rivera no comparteix parer amb Esparza, i això sí que ho va deixar molt clar a la roda de premsa d’ahir subratllan­t que cadascun dels socis d’aquesta coalició té “autonomia per prendre les seves decisions”. Malgrat no adherir-se a la via d’UPN, el líder de Ciutadans va reclamar als socialiste­s que permetin “governar a la llista més votada a Navarra”, perquè “aquesta és una qüestió d’Estat”.

“No es pot permetre que governi Batasuna [amb referència a la necessària abstenció de Bildu per al govern d’esquerres]. En aquesta situació no es poden canviar cromos”, va reblar.

El líder de Ciutadans demana als socialiste­s que permetin governar Navarra Suma a la comunitat foral

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain