La Vanguardia (Català)

JxCat retreu al Rei el discurs del 3-O i demana empatia per als presos

- Madrid

Laura Borràs es va estrenar ahir com a portaveu del grup de JxCat al Congrés reemplaçan­t Jordi Sànchez, a la presó, en la ronda de consultes amb el Monarca, i va aprofitar la visita per transmetre a Felip VI el neguit que el seu discurs del 3 d’octubre del 2017 va provocar en molts catalans, “molts d’ells monàrquics”. Borràs es va mostrar complaguda amb el to amable i disposat a escoltar del cap d’Estat, malgrat les seves evidents discrepànc­ies, i va demanar al Rei empatia per als polítics processats per l’1-O.

“Li he mirat als ulls per dir-li el que potser mai no havia sentit d’una dona catalana, perquè no es va voler reunir amb Carme Forcadell”, va explicar a la premsa després de la reunió a la Zarzuela. Borràs va assenyalar que, després del rebuig del Suprem que Jordi Sànchez anés a la ronda de consultes, ahir assumia ser “la seva veu, alhora que portaveu de Junts per Catalunya i altaveu de la situació de presó dels polítics catalans”, a qui en tot moment, va explicar, es va referir davant el Rei com a “presos polítics” sense que aquest manifestés inconvenie­nt que s’expressés en aquests termes.

Borràs, que va anunciar que JxCat no demanarà als diputats suspesos i a la presó la renúncia de les seves actes, va transmetre a Felip VI que, de cara a la investidur­a, Espanya necessita un govern que aposti pel diàleg i la solució política per abordar el conflicte català. Però no va concretar si aquest govern podria ser el PSOE. És a dir, no va avançar el sentit del seu vot.

La diputada catalana va indicar que visitava el Monarca en qualitat de rei d’Espanya, perquè “els catalans no tenim rei”, i que en aquest sentit li va traslladar la seva opinió sobre quin rol hauria d’exercir respecte a Catalunya. És a dir, el va convidar a tenir un paper d’arbitratge i moderació en el conflicte polític, en lloc d’adoptar “una posició de part”, en al·lusió al discurs del 3 d’octubre.

“Finalment li he dit que no pot castigar-se una realitat ignorantla”, va prosseguir Borràs, “i que cal fer l’esforç de comprendre-la”. Borràs va voler posar de manifest la rellevànci­a política de la seva trobada en la mesura que, a parer seu, suposa que “aquesta realitat s’ha assegut davant d’ell per donar-li a conèixer la situació”. Borràs, en contra del que després va explicar Jaume Asens, portaveu dels comuns, considera que el Monarca no té contacte profund amb la realitat catalana actual i va assumir la necessitat de fer-li arribar el sentiment de milions de catalans que donen suport al dret a decidir o la independèn­cia, durant una reunió més llarga del que estava previst en què, segons va relatar, es va fer patent la diferència d’opinions entre els dos, malgrat la cordialita­t.

A més, també va indicar que va donar a Felip VI una carta personal de Jordi Sànchez el contingut de la qual va dir que desconeixi­a. Borràs va provar de fer partícip el Rei del seu convencime­nt que la repressió penal no és el camí per solucionar la crisi catalana. “Li he dit que la repressió no tindria els efectes que persegueix i que no es pot judicialit­zar la política. Que no ens rendirem i que persistire­m”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Laura Borràs
EMILIA GUTIÉRREZ Laura Borràs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain