La Vanguardia (Català)

Fortunes i hipoteques

Cases, cotxes, accions i comptes bancaris, però també deutes, en les declaracio­ns de béns dels nous parlamenta­ris

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Patrimoni immobiliar­i, diners al banc, accions, plans de pensions, vehicles –entre els quals un Porsche i un Jaguar– i, per descomptat, hipoteques –algunes d’elevades– i préstecs per pagar... Les declaracio­ns de béns i rendes publicades ahir al web del Congrés i del Senat ofereixen un retrat a grans trets dels nous parlamenta­ris –falten una desena per presentar–, almenys pel que fa a les seves intimitats financeres.

De menys a més, la diputada d’ERC Marta Rosique, la més jove de l’hemicicle, declara 150 euros en un compte, sense ingressos ni propietats. A l’altre extrem, el ministre Pedro Duque i l’exministra Isabel García Tejerina (PP) són alguns dels que detallen un patrimoni més important, en espera que l’exdirectiu de Coca-Cola i diputat de Cs Marcos de Quinto faci públic

el seu, que s’estima entorn dels 50 milions d’euros.

Duque declara tres habitatges, un cotxe i una barca i més de 316.000 euros en comptes. I té inversions de gairebé un milió d’euros en productes financers. La ministra Isabel Celaá té tres habitatges, dos terrenys rústics i més de 150.000 euros al banc, així com mig milió d’euros en fons d’inversió i accions. Un altre ministre, José Guirao, té un habitatge a Madrid però fins a nou propietats en altres zones d’Espanya per valor cadastral total d’1,4 milions. Té 443.489 euros en accions i participac­ions de diverses societats, i declara un quadre de Wendy White valorat en 11.150 euros.

La propietàri­a del Porsche Panamera és la diputada de Vox Macarena Olona, que té fons al banc per 116.400 euros. Qui condueix el Jaguar és la diputada de JxCat Laura Borràs, que declara ingressos de 91.000 euros.

Entre els presos independen­tistes,

ara suspesos com a diputats, Oriol Junqueras (ERC) declara dos habitatges compartits i quatre fons de pensions per 210.000 euros, i Josep Rull (JxCat) dona la dada dels 65.000 euros que va ingressar com a assessor del PDECat.

Però entre els independen­tistes és l’advocat Jaume Alonso-Cuevillas (JxCat) qui reuneix un patrimoni més important: 629.000 euros, entre fons d’inversió, comptes i altres béns, a més d’habitatges a Barcelona i l’Estartit, dues motos, dos cotxes i una embarcació.

Una altra dada curiosa l’ofereix la declaració de Pedro Sánchez. El president va ingressar 96.391 euros, dels quals 16.666 van ser per

drets d’autor del seu llibre. Té dos habitatges amb garatge a Madrid, 40.470 euros al banc i un pla de pensions de 104.091. I un préstec hipotecari de 90.530 euros.

L’exministra García Tejerina és una de les diputades més riques. Va cobrar més de 120.000 euros per dividends d’accions, rendes d’una planta fotovoltai­ca i una explotació agrària. Acaba de demanar un préstec hipotecari per 900.000 euros i un altre de personal de 194.000. També té part de diversos habitatges heretats i participac­ions en societats que tenen pisos i locals comercials, a més de 214.000 euros al banc. Cayetana Álvarez de Toledo (PP) té

397.000 euros al banc i tres habitatges (a Madrid, França i l’Argentina). I Adolfo Suárez Illana va ingressar més de 200.000 euros per activitats profession­als i 45.000 euros en dividends i participac­ió en societats. I declara gairebé mig milió d’euros per acabament de serveis profession­als. Té un habitatge i terrenys rústics heretats i tres Mercedes i un Land Rover.

El líder del PP, Pablo Casado, paga una hipoteca de 280.000 euros, mentre que a Albert Rivera (Cs) li queden per pagar més de 300.000 euros de les dues hipoteques que té a Barcelona. Però un dels préstecs hipotecari­s més alts és el del xalet de Galapagar (Madrid) de Pablo Iglesias i Irene Montero (Podem), pel qual deuen 475.000 euros. Pablo Echenique té entre els seus béns 4.000 euros en bitcoins. I Santiago Abascal (Vox), dos préstecs de 13.000 euros, i declara un totterreny i una moto d’alta cilindrada.

COTXES D’ALTA GAMMA La diputada Macarena Olona (Vox) declara un Porsche, i Laura Borràs (JxCat), un Jaguar

ALTRES BÉNS El ministre Guirao consigna un quadre de Wendy White, i Echenique, bitcoins

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain