La Vanguardia (Català)

Estrasburg arxiva les demandes de 19 presos etarres

- Pamplona

La causa ha quedat tancada definitiva­ment. El Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg va arxivar ahir les demandes de 19 presos d’ETA contra Espanya per no haver-los restat de les seves condemnes els anys de presó complerts abans en altres països europeus. L’arxivament es deu a la retirada de les demandes per part dels advocats dels reclusos després dels dos revessos previs del mateix òrgan en processos semblants i que garantien un nou pronunciam­ent en el mateix sentit.

El 2008 la Unió Europea va homogeneït­zar les penes al seu territori a fi que una mateixa persona no en complís dues o més condemnes pel mateix delicte en diferents països. Espanya va adaptar la legislació al mandat, però va incloure una disposició aprovada al Congrés que evitava l’aplicació de la normativa comunitàri­a a les sentències a Espanya anteriors a l’agost del 2015. A la pràctica, la decisió afectava el gruix de presos d’ETA.

Estrasburg ja va avalar a l’octubre els tribunals espanyols en les demandes de Santi Potros, Alberto Plazaola i Francisco Mújica Pakito, un suport a la política penitencià­ria de l’Estat que es va reproduir a l’abril en el cas de Kepa Pikabea. Des d’aleshores, la resta de procedimen­ts no tenien futur.

El tancament de la causa afecta històrics d’ETA com Juan Luis Aguirre Lete, condemnat per haver ordenat el segrest d’Ortega Lara, o Iñaki Bilbao, crític amb el desarmamen­t i la dissolució de la banda i a la presó des del 2002 per l’assassinat del regidor del PSE a Orio (Gipuzkoa) Juan Priede i per haver amenaçat jutges durant els processos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain