La Vanguardia (Català)

Torra crida les ‘ambaixades’ a denunciar “la repressió”

El president demana difondre el text dels experts de l’ONU

- SERGI QUITIAN

El Govern no vol que es giri full i insisteix a reivindica­r la “importantí­ssima i vital” rellevànci­a de l’informe del Grup de Treball sobre Detencions Arbitràrie­s de l’ONU que la setmana passada va instar a l’excarcerac­ió d’Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. “Tenim el deure de donar a conèixer aquest informe a tot el món, us demano que compliu amb aquest mandat”, va reclamar ahir el president de la Generalita­t, Quim Torra, als 12 delegats internacio­nals de l’Executiu català en una reunió de treball a Brussel·les acompanyat del conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch.

En un encàrrec eminentmen­t polític, Torra va demanar a la dotzena de representa­nts a l’estranger que siguin “altaveus de la llibertat i els drets dels catalans” davant “la repressió” per difondre el document al màxim de governs i parlaments internacio­nals. Al mateix temps i en la mateixa línia, a Madrid, la diputada de JxCat Laura Borràs aprofitava la seva trobada amb el Rei en el marc de la ronda de consultes de la investidur­a per lliurar-li el mateix dictamen.

La rèplica del Govern central, demanar la inhabilita­ció de dos dels cinc experts que van redactar l’informe, va disgustar la Generalita­t, que sosté que el text s’emmarca en la legislació internacio­nal “que han d’aplicar els països”. “Què vol dir això d’ofendre organismes internacio­nals? No podem acceptar que es menyspreï i ridiculitz­i les Nacions Unides”, va censurar Bosch.

La cita va servir per escenifica­r la reactivaci­ó de la xarxa de delegacion­s internacio­nals del Govern després del 155, una de les prioritats fixades per Torra per a la legislatur­a. Així, el president va defensar el Diplocat com a eina per “tenir veu pròpia al món” i va subratllar el seu potencial econòmic. És per això que va exhortar els seus 12 representa­nts –a la Unió Europea, França, el Regne Unit i Irlanda, Alemanya, Europa Central, Itàlia, Suïssa, Portugal, Balcans, països nòrdics, bàltics, i Estats Units i Canadà– a “traslladar un missatge d’estabilita­t i rigor” sobre la línia política i financera de Catalunya.

 ?? GENERALITA­T / EP ?? Torra i Bosch amb els 12 delegats a l’estranger del Govern
GENERALITA­T / EP Torra i Bosch amb els 12 delegats a l’estranger del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain