La Vanguardia (Català)

Fer-nos més europeus

- TREVA I PAU, format per Jordi Alberich, Eugenio Bregolat, Josep M. Bricall, Eugeni Gay, Jaume Lanaspa, Juan-José López Burniol, Carlos Losada, Margarita Mauri, Josep Miró i Ardèvol, J.L. Oller-Ariño, Alfredo Pastor i Xavier Pomés Col·lectiu Treva i Pau

Ja hem votat pel Parlament Europeu. I, potser per la coincidènc­ia d’eleccions, la participac­ió ha estat de més del 65%. Benvinguda sigui, perquè Europa continua sent molt important per a les nostres vides com a individus i com a societats.

Mirem les preocupaci­ons dels ciutadans en les enquestes d’opinió: els grans problemes percebuts són l’atur i la precarieta­t laboral, la insegureta­t ciutadana, la situació econòmica (en especial el mantenimen­t de l’Estat de benestar i de les pensions) i la immigració, a més del conflicte de Catalunya, que obté una valoració opinativa que varia molt segons si els entrevista­ts són de Catalunya o del conjunt d’Espanya.

Si mirem més enllà dels límits del nostre Estat, constatem que també són objecte d’inquietud el canvi climàtic; la desigualta­t; l’envellimen­t; la dependènci­a tecnològic­a de l’exterior; el nacionalis­me i la polaritzac­ió política; la creixent força de Rússia, la Xina i l’Índia i l’egoisme patriòtic dels Estats Units; les migracions i la presència de l’islam, i la pèrdua de la pròpia identitat.

Tots aquests problemes tenen un element comú: cap d’ells no té una bona solució en l’àmbit dels estats europeus. Aquesta és una evidència indefugibl­e, i que s’accentuarà amb el pas del temps.

La majoria dels problemes relacionat­s amb la continuïta­t de l’Estat de benestar requereixe­n un sistema impositiu eficaç, equilibrat i fiable. A la vegada és prou conegut que el guany del capital els propers lustres sembla que serà alt en detriment de les rendes del treball. Només harmonitza­cions dins d’Europa i acords globals que pugui negociar la Unió ens poden garantir una tributació real i eficaç de les rendes del capital i, en conseqüènc­ia, els ingressos fiscals suficients per mantenir l’Estat de benestar.

L’altra gran base del progrés econòmic i social és la millora de la productivi­tat en comparació amb la resta de les gran potències mundials. Europa pot donar allò que

és del tot necessari per fer possible aquesta competitiv­itat de les economies europees: l’estabilita­t macroeconò­mica, un mercat ampli de més de 500 milions d’habitants i eficiència dels mercats de béns i serveis, l’entorn competitiu idoni per mantenir l’economia europea com un líder mundial.

El tema de seguretat és anàleg: el crim organitzat, la cibersegur­etat, la defensa de les fronteres respecte a riscos d’agressions externes, tot això és impensable sense una Europa unida. Cap país per si sol, ni França, ni Alemanya..., i no diguem Italià, Polònia, Espanya, o països més petits, no és suficient per garantir un bé públic tan bàsic com la seguretat.

El model social europeu continua sent el més valorat i admirat per l’equilibri entre progrés econòmic i social i per la protecció del drets individual­s i col·lectius. I és possible que continuï sent-ho: Europa està posant fre a l’enorme poder de les empreses tecnològiq­ues que amenacen les llibertats amb la comerciali­tzació de les nostres vides privades. Que no ho dubti ningú: el poder que tenen empreses com Huawei, Google, Amazon o Facebook l’utilitzara­n en benefici propi i no a favor dels interessos dels ciutadans. I no hi ha govern europeu que, per si sol, pugui fer front a aquests gegants. En canvi, la poc valorada Comissió Europea ha sancionat i cobrat les multes de milers de milions a empreses com Google o Apple, i està regulant l’espai de seguretat i de llibertats en contra tant de la posició dels EUA, que s’abstenen de tota regulació, com de l’ús que fa l’Estat xinès per controlar la seva població. I així podríem seguir amb els altres reptes esmentats, com, per exemple, la lluita contra el canvi climàtic, objectiu planetari en el qual Europa és capdavante­ra.

Afortunada­ment, milions de ciutadans ens sentim europeus, malgrat que ningú no s’ha ocupat d’estimular el sentiment de pertinença europeu (més aviat el contrari: els governs s’han acostumat a donar-li les culpes a Europa), i malgrat l’euroescept­icisme més o menys militant. Europa, per a molta gent, és un component indestriab­le del seu propi mosaic d’identitats. Potser sí que existeix el famós demos europeu, misteriosa­ment arrelat en el nostre cor i en el nostre enteniment.

Si volem aconseguir una qualitat de vida millor necessitem més i millor Europa, i avui no hi ha una alternativ­a previsible. Ens hem de fer més europeus i oposar-nos a tot intent que signifiqui retrocedir en lloc d’avançar vers la unitat política. Però aquest europeisme no pot ser cofoi, perquè és cert que en nom d’aquesta construcci­ó europea no es poden imposar ideologies que no tenen res a veure amb els mandats constituen­ts, i també és cert que cal racionalit­zar i simplifica­r les seves competènci­es sota criteris de subsidiari­etat, eficiència i respecte als llegats i drets consuetudi­naris dels estats membres. Europa és tot el contrari d’una taula rasa, i cal construir a partir de la seva realitat. Dit això, la conclusió, almenys la nostra, és concreta: sense més i millor Europa, el nostre futur serà, de ben segur, pitjor.

Si volem aconseguir més qualitat de vida necessitem més i millor Europa; avui no hi ha una alternativ­a previsible

 ?? MESEGUER ??
MESEGUER

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain