La Vanguardia (Català)

Salut fa un primer pas per pal·liar la falta d’especialis­tes

Catalunya comença a formar més metges de família i pediatres

- ANA MACPHERSON

Salut ha anunciat que la seva oferta de formació de metges especialis­tes, d’especialit­ats d’infermeria i de psicòlegs clínics s’estira per a l’any que ve gairebé al màxim. En conjunt, un 10%. “Així intentem, amb altres mesures, donar solució a les necessitat­s de profession­als a mitjà termini. De fet, és la mesura més efectiva perquè d’aquí quatre o sis anys tinguem la plantilla necessària”, diu la consellera Alba Vergés.

La inversió anual serà d’uns dos milions extres per fer-se càrrec d’un augment de 125 places de diferents especialit­ats: 83 per a metges, 22 per a infermeria.

L’oferta total arriba a les 1.432 places, la més alta des que se’n convoquen.

Les places de formació que creixen més són les de medicina de família (35 més), en què la falta de profession­als, la sobrecàrre­ga de pacients i les males condicions laborals van portar a una vaga massiva a la tardor en l’atenció primària pública. També es reforça la pediatria (10 d’extres), un altre dels punts negres. La falta d’especialis­tes disposats a treballar en l’assistènci­a primària va obligar a traspassar l’atenció infantil a metges de família, fins a un 40% dels casos en algunes zones.

Les quotes de nous al·lergòlegs i de cirurgians generals i de l’aparell digestiu també augmenten. Són dos àmbits en què la demanda assistenci­al ha anat creixent i a què els responsabl­es d’ordenació profession­al de la conselleri­a havien de donar resposta amb una certa rapidesa (es triga entre 4 i 5 anys a formar un especialis­ta). Altres branques de gran prestigi, com oncologia o hematologi­a, es queden igual. Perquè el problema, segons el diagnòstic dels responsabl­es d’ordenació profession­al, no és en aquestes especialit­ats. “Fins i tot en algunes d’aquestes especialit­ats podríem estar formant per sobre de les necessitat­s”, reconeix Marc Ramentol, director de Profession­als de la Salut. Són deficitàri­es, en canvi, anestèsia (perquè l’anestèsia cada vegada s’utilitza en més procedimen­ts), angiologia i cirurgia vascular, traumatolo­gia, cirurgia plàstica, dermatolog­ia, otorrinola­ringologia, oftalmolog­ia, reumatolog­ia o radiodiagn­òstic. En la majoria, l’oferta de formació creix més tímidament, amb una o dues places més de MIR.

Planificar les necessitat­s d’especialis­tes dels pròxims anys no només requereix tenir en compte les jubilacion­s, que en els metges seran d’un 40% de profession­als en 15 anys (uns 4.600 els següents sis anys). També s’han de tenir en compte les àrees que són més fluixes i que creixeran, com els que treballen en assistènci­a primària i geriatria, perquè gran part de l’envellimen­t s’haurà d’afrontar des dels CAP i l’atenció domiciliàr­ia, i això incumbeix tant metges com infermeres especialit­zades. Igualment, cal incloure noves necessitat­s per canvis terapèutic­s i tècnics. “Però és especialme­nt important fer alguna cosa per retenir talent”, assenyala la consellera Alba Vergés.

És la paraula màgica, perquè la veritat és que als hospitals més fronterers, a Lleida i les Terres de l’Ebre sobretot, la meitat dels metges que es formen com a especialis­tes són de comunitats veïnes i la majoria tornen a casa quan acaben. I als hospitals comarcals costa molt més de contractar els especialis­tes que necessiten per atendre la seva població. I en alguns casos encara és més difícil: la deserció en l’aten

EL DÈFICIT MÉS IMPORTANT

L’oferta creix, també, un 10% per a infermers i psicòlegs clínics

ALBA VERGÉS

“És la mesura més efectiva per solucionar a mitjà termini les necessitat­s”

DISTRIBUCI­Ó TERRITORIA­L

Els hospitals perifèrics tindran més MIR per ser més atractius

ció primària dels pediatres arriba a les millors places del centre de Barcelona. Gairebé cap no vol sortir de l’hospital.

Així doncs, retenir talent és una qüestió més complexa. Per això l’oferta de places MIR creix sobretot a la Catalunya central i a les Terres de l’Ebre. “La docència millora la qualitat assistenci­al i ajuda a retenir els profession­als”, assegura Vergés.

“Necessitem la col·laboració de les universita­ts perquè els plans d’estudi incloguin molt més l’atenció primària. És l’assignatur­a pendent de l’atenció primària: guanyar prestigi”, defensa Marc Ramentol. I que la primària deixi de ser una cosa anecdòtica en el recorregut dels quatre anys de formació dels residents, que ara com ara amb prou feines es veuen en aquest tipus de lloc de treball.

Les especialit­ats d’infermeria continuen sent un escenari molt nou. Es convoquen 199 places, un augment d’un 12,4%, però, a part de ser pocs els profession­als amb aquest valor afegit, el problema és el seu reconeixem­ent laboral, que de moment amb prou feines es té en compte. Però en la redefinici­ó de les profession­s sanitàries que es prepara a través del Fòrum de les Profession­s, les tasques encarregad­es a infermeria hauran de créixer, en l’atenció familiar, la dels nens, la dels més grans, en medicina laboral... I ho faran a través de les especialit­ats.

La psicologia clínica també fa un pas important en aquesta oferta de places. És una de les profession­s més deficitàri­es per falta de places de formació: en el pla de la Generalita­t aquest any augmenten un 57,7%.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Imatge d’arxiu d’una mare acompanyan­t la seva filla al pediatre en un dels ambulatori­s de la Vila Olímpica de Barcelona
ÀLEX GARCIA Imatge d’arxiu d’una mare acompanyan­t la seva filla al pediatre en un dels ambulatori­s de la Vila Olímpica de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain