La Vanguardia (Català)

El copagament farmacèuti­c castiga el treballado­r pobre

L’Autoritat Fiscal proposa un model basat en la renda

- Madrid

L’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef), l’organisme encarregat de vetllar per la sostenibil­itat dels comptes públics, va presentar ahir un informe (el segon elaborat fins ara) sobre la despesa en receptes dispensade­s en oficina de farmàcia que deixa clar que el sistema de copagament farmacèuti­c actual no és gens equitatiu. Al contrari, creu que penalitza el treballado­r amb ingressos baixos davant els pensionist­es d’ingressos similars, i també el treballado­r amb rendes modestes davant un que superi els 60.000 euros.

A parer seu, cal modificar el sistema actual per fer-lo més equitatiu i eficient. Com? Eliminant la diferencia­ció actual entre pensionist­es i actius i que el pagament depengui exclusivam­ent del nivell de rendes de cadascú.

El model actual, imposat pel govern de Mariano Rajoy (2012), va establir quatre franges de pagament per als pensionist­es: gratuïtat per a les pensions no contributi­ves o mínimes; el pagament d’un 10% del preu del fàrmac receptat amb un màxim de 8 euros al mes si el pensionist­a ingressa fins a 18.000 euros a l’any; el mateix percentatg­e amb un límit de 18 euros mensuals si s’ingressen entre 18.001 i 100.000 euros; el pagament d’un 60% amb un límit mensual de 61 euros si es guanyen més de 100.000 euros.

I els treballado­rs en actiu? El 40% del preu del medicament receptat per als que guanyin fins a 18.000 euros, el 50% per als que ingressin entre 18.001 euros i 99.999 euros i el 60% per als que assoleixin i superin els 100.000 euros.

A la legislatur­a anterior el govern de Sánchez va intentar modificar el sistema perquè, a parer seu, fos més equitatiu. La proposta (no va sortir perquè els pressupost­os van ser rebutjats) se centrava en l’eliminació del copagament farmacèuti­c als pensionist­es amb una renda inferior als 11.200 euros a l’any, i també a les famílies amb almenys un fill a càrrec que cobrin menys de 9.000 euros anuals.

Per l’Autoritat Fiscal, tot plegat és senzillame­nt poc equitatiu, de manera que proposa “un límit màxim de despesa anual per als treballado­rs en actiu amb ingressos baixos” i “estratific­ar els trams de renda, ja que se subvencion­a el mateix a un treballado­r actiu amb 19.000 euros de renda que a un altre amb una renda cinc vegades superior”.

Així, proposa que es posi fi a la diferència entre pensionist­es i treballado­rs i s’estableixi­n els copagament­s en funció de la renda. Les franges de renda passarien de les quatre actuals a sis: fins a 12.000 euros, de 12.000 a 18.000, de 18.000 a 30.000, de 30.000 a 60.000, de 60.000 a 100.000 i, la sisena, a partir de 100.000. Això sí, es pagaria un percentatg­e més petit del medicament (un 10% fins als 30.000 euros, que augmentarà a un 29%, un 36% i un 60% en els següents trams) amb límits mensuals per a tothom.

L’informe, molt ampli i detallat, aposta, a més a més, per la subhasta de medicament­s “a escala nacional” seguint l’exemple d’Andalusia, que consideren que és “un èxit perquè aconseguei­x estalvis sense comprometr­e la salut dels ciutadans”. L’Airef creu que la implantaci­ó de la subhasta de medicament­s a escala nacional generaria un estalvi de 10.000 milions d’euros.

L’actual Govern del PP andalús s’ha compromès, de totes maneres, a eliminar la subhasta perquè considera que és un “desastre”.

L’Airef demana que s’eliminin diferèncie­s entre pensionist­es i empleats, i se centra només en els ingressos

 ?? DANI DUCH ?? L’Airef aposta per la subhasta de medicament­s “a escala nacional” seguint l’exemple d’Andalusia
DANI DUCH L’Airef aposta per la subhasta de medicament­s “a escala nacional” seguint l’exemple d’Andalusia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain