La Vanguardia (Català)

Un informe detecta nou platges insalubres a Espanya, una a l’Escala

Un 92% de les zones costaneres presenten una qualitat d’aigua excel·lent

- ANTONIO CERRILLO

Un 92,2% de les platges sota control a Espanya (1.965 punts d’anàlisi i seguiment) presenten una qualitat considerad­a excel·lent. Un altre 7,3% obtenen una qualificac­ió de “suficient” o “bona”. Però encara hi ha un grup de nou platges catalogade­s com a insalubres (un 0,5%). Així ho indica un informe de l’Agència Europea de Medi Ambient (AEMA) que analitza l’estat de les aigües de bany a la UE, tant en zones litorals com interiors (rius, embassamen­ts o rierols).

Les platges que suspenen aquest examen són la de Lires i A Virxe do Camino (Muros), a A Coruña; Bañugues (Gozón) i dues platges a Luarca, a Astúries; Badia de Sant Antoni, a Eivissa; Rec del Molí (l’Escala, Girona); i Muelle Chico de Corralejo (Fuertevent­ura), i El Confital (Las Palmas de Gran Canaria), a les Canàries. La major part de les platges amb mala qualitat són repetidore­s. Aquesta avaluació es fa en virtut de la directiva comunitàri­a, que utilitza com a valors dos paràmetres microbiolò­gics (enterococs intestinal­s i Escherichi­a coli).

Les dues platges gallegues (Lires i A Virxe do Camiño) obtenen un suspens continuat des de l’any 2014, cosa que a la pràctica obre la porta al fet que, si s’atenen a les recomanaci­ons de l’AEMA, podrien ser clausurade­s per a l’ús públic. En relació amb la platja del Rec del Molí, a l’Escala, l’Agència Catalana de l’Aigua va confirmar que aquest és l’únic punt de control de Catalunya on s’ha comprovat (el 2018) que la qualitat de l’aigua de bany era insuficien­t. El focus de brutícia està localitzat a l’extrem sud de la platja de l’Escala, on es troba la desembocad­ura d’un canal de reg amb una contaminac­ió d’origen difús.

Fonts de l’ACA van indicar que “s’estan fent anàlisis per determinar-ne la procedènci­a amb la finalitat de definir les mesures que cal prendre en aquest sentit”. L’AEMA ha qualificat aquesta platja com de “mala qualitat” des de l’any 2016.

Un altre punt negre és la platja d’El Confital (Las Palmas de Gran Canaria), que ha arribat a tancarse al bany. Aquí els representa­nts municipals han suggerit que els abocaments contaminan­ts poden procedir de la xarxa de sanejament de la base de l’exèrcit a La Isleta. Per això, la solució que s’apunta és que el Ministeri de Defensa millori la xarxa de sanejament de la base militar General Alemán Ramírez.

Mentre que Espanya ocupa la posició novena de la UE al rànquing referit a la qualitat de l’aigüe de platja, l’estat de conservaci­ó dels cabals interiors (embassamen­ts, rius, rierols...) és molt pitjor. Aquí ocupa la 22a posició. En aquest cas, les zones catalogade­s amb una nota excel·lent represente­n només un 48,3%, mentre que un 15,6% dels enclavamen­ts analitzats (41 llocs) obtenen un suspens, i la resta presenta un estat bo o suficient.

Entre aquests llocs insalubres hi ha el punts de mostreig del Pisuerga a Valladolid, el Guadiana a Medellín (Badajoz), així com embassamen­ts, colls i rieres repartides per Galícia, la conca del Tajo i el nord d’Andalusia, entre altres zones.

Les aigües interiors són l’assignatur­a pendent: hi ha 41 punts negres en rius, embassamen­ts i gorges

 ?? RED COSTA BRAVA ?? Platja del Rec del Molí a l’Escala (Alt Empordà)
RED COSTA BRAVA Platja del Rec del Molí a l’Escala (Alt Empordà)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain